SAÜ, Türkiye’deki ve Dünyadaki Camileri Hat Sanatı ile Süsleyecek

SAÜ, Türkiye’deki ve Dünyadaki Camileri Hat Sanatı ile Süsleyecek
04.03.2020
3.459
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Öğr. Gör. Orhan Altuğ ve öğrencileri tarafından, Sakarya Yazaroğlu Camii’nin duvarları hat sanatı ile süsleniyor. Caminin kubbesine ve duvarlarına hat yazıları ve levhaları tasarlayan Öğr. Gör. Altuğ ve öğrencileri, camiye eşsiz bir atmosfer kazandıracak.

Projenin mimari SAÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Öğr. Gör. Orhan Altuğ, İslam medeniyetinin vazgeçilmezi olan hat sanatı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Bu işi hiçbir ücret talep etmeden yapıyoruz”

Hat sanatının Osmanlı’dan günümüze kadar geldiğini ve Arap harfleri kullanılarak yazı ve çizgilerle icra edilen bir sanat olduğunu dile getiren Öğr. Gör Altuğ, “Şu an Sakarya’daki Yazaroğlu Camii’nin kubbesini ve duvarlarını hat sanatı ile işliyoruz. 400 metrelik bir yazı alanına tasarım yapıldı. Bu işi malzeme masrafı dışında hiçbir ücret talep etmeden, hayır mantığıyla ve özellikle Sakarya Üniversitesi’nin şehir ile bütünleşme ve şehre katkı misyonunu gözeterek yapmaya başladık. Bu çalışmayı hem kendi hem de Yaşlı Destek Hizmetinde ders verdiğimiz bazı öğrencilerimizin katkısıyla yapıyoruz. Hat sanatı çok emek isteyen meşakkatli bir iş.  Harflerin hepsi önce bilgisayar ortamında tasarlanıyor, kesimi yapılıyor, işleniyor, boyanıyor ve sonra tek tek montajlanıyor. Bunların hepsini mobilyacı mantığıyla, lake boyama usulü ile yapıyoruz ve yıllarca dayanabilecek malzemeler kullanıyoruz. Yani her bir harfi ve parçayı tek tek montajlıyoruz, düzeltmelerini yapıyoruz” dedi.

Sidney’de Diyanet tarafından yaptırılan caminin uygulamaları SAÜ’de yapılacak

Sidney’de Diyanet tarafından yaptırılan camiyi hat sanatı ile süsleyeceklerini ve bunun için tasarım çalışmalarına başladıklarını belirten Altuğ, “Sidney’e öğrencilerle birlikte gideceğiz. Eylül ayı gibi montaja başlayacağız. Camiyi klasik Osmanlı anlayışı ile orijinal altın varak bir tasarımla süsleyeceğiz. Şubat ayı başında Sidney’e gidip caminin ölçülerini aldık. Mart ayı sonunda tasarımları çıkarmaya ve sonrasında kesimleri yapmaya başlayacağız. Bu uygulamaların hepsini kendi üniversitemizde yapacağız” dedi. Bu projenin uygulama aşamasının Sakarya Üniversitesi’nde yapılacak olmasının önemine vurgu yapan Altuğ, projenin Sakarya’ya önemli ölçüde katkı sağlayacağını dile getirdi.

“Uygulamalar ile öğrencilerimizin sahada öğrenmelerini sağlıyoruz”

Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki birçok şehirde proje yürüttüklerini dile getiren Öğr. Gör. Altuğ, “Hem Ülkemiz hem de şehrimiz adına çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Ama bizim için en önemli noktalardan birisi de öğrencilerimize uygulamalı olarak eğitim vermemiz. Onların hat sanatının her aşamasını, birebir uygulama mekânlarında deneyimleyerek öğrenmesini sağlıyoruz. Öğrencilerimizin tecrübe kazanmaları, deneyimlerini artırmaları, malzeme ve materyal bilgisi edinmeleri ve tasarım konularında gelişimleri için önemli projeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz öğrencilerimizin sürekli gelişmesini ve sanatla uğraşmasını sağlamak”

Ayrıca öğrencilere sundukları sahada çalışma imkânı ile onlara çeşitli projelerde staj yapma fırsatı da sağladıklarını belirten Altuğ, “Bu oluşumla stajyer alma şansı da yakaladık. Hem onlar staj yaparak öğreniyor hem de projelerimizde bize destek oluyorlar. Çalışmalarımızda teknolojiyi de kullanarak onlara modern tekniklerle geleneksel sanatların nasıl harmanlandığını da öğretiyoruz. Sadece el yazması değil, tuval üzerine çalışmalar da yapıyoruz. Çalışmalarda teknoloji de dâhil pek çok uygulama yöntemini kullanıyoruz. Tasarımlarımızı önce bilgisayar ortamında yapıyoruz. Yani modern sanatla geleneksel sanatın bağlantısını kuruyoruz. Hedefimiz öğrencilerimizin sürekli gelişmesini ve sanatla uğraşmasını sağlamak. Bu yüzden onlara kendi birikimlerimizi aktarma çabası içindeyiz” şeklinde konuştu.

 “Amacımız öğrencilerimizin Türk hat sanatı portföyünde yer almasını sağlamak”

Öğrencilere sadece akademik ortamda hat sanatının tüm inceliklerini kazandırmalarının mümkün olmadığını belirten Altuğ, “Öğrencileri sahayla bütünleştirdiğimiz zaman, mezuniyetleri sonrasında çalışabilecekleri ortamları da yaratmış oluyoruz. Yaptığımız projelerdeki amaçlarımızdan birisi de,  burada bizimle beraber çalışan, yetişen öğrencilerimizin Türk hat sanatı portföyünde yer almalarını sağlamak. Hat sanatıyla ilgili Sakarya’da oluşan çok ciddi ve önemli bir ekol var. Bu ekolün asıl mimari Doç. Dr. Mehmet Memiş hocamdır. Sakarya’daki bütün işlerin temeli Mehmet Memiş hocayla atıldı. Bu konuda hocama minnettarım” diye konuştu.

“Sakarya Üniversitesi’nin bizleri ve hat sanatını desteklemesi kenti de aydınlatıyor”

Sakarya Üniversitesi’nin Hat Ana Sanat dalında hattat yetiştirdiklerini ve kadrolarında çok değerli hattatların olduğuna dikkat çeken Altuğ, “Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sakarya Üniversitesi’nin hat sanatına bakışı ve destekleri çok kıymetli. Bu anlayış çoğu yerde maalesef yok.  Sakarya özelikle hat sanatıyla ilgili Türkiye’de ilk beş şehir arasına girebilecek nitelikte. Beklentimiz, Sakarya halkının bu çalışmalarımızdan memnun kalması. Burada çok değerli gençler kazandık, hepsi yetişmeye başladı. Ayrıca üniversitedeki akademisyen hocalarımızın gençlere ve şehre katkısı çok büyük. Biz hala şehirde derslerimize devam ediyoruz. Çünkü Sakarya kentiyle ve insanlarıyla çok ciddi bağımız var. Bu nedenle Sakarya Üniversitesi’nin bizlere bu olanağı sağlaması ve hat sanatını desteklemesi kenti de aydınlatıyor. Halkla bütünleşmemiz, Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Üniversite’sinin çok ciddi kaynaşması ile oldu. Bu çalışmalar üniversitenin şehirle bütünleşme ve şehre katkı sağlama misyonuyla birebir örtüşen çalışmalardır” ifadelerini kullandı.

50. yıl etkinlikleri kapsamında hat sanatı atölyeleri yapılacak

Öğr. Gör. Altuğ, “Sakarya’da Üniversitenin 50. Yılı” etkinlikleri kapsamında hat sanatı uygulama atölyeleri ve workshoplarının düzenleneceğini ve hat sanatına ilgi duyan herkesi oraya beklediklerini duyurdu.

04.03.2020 / EF


3.459 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.