SAÜ TELC Sertifikası Verecek

SAÜ TELC Sertifikası Verecek
12.09.2012
954
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü Avrupa’nın tüm ülkelerinde geçerli olan TELC sertifikası verme hakkını elde etti.

Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği hükümetleri tarafından tanınan TELC sertifikasını verme yetkisini elde eden Sakarya (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü, SAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) aracılığıyla vereceği kurslarda, başarılı kursiyerlere Avrupa’nın tüm ülkelerinde geçerli TELC dil sertifikası verecek.

Sertifikalarını Aldılar

TELC sınav yetkilisi ve değerlendiricisi eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifikalarını almaya hak kazanan öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk, Okt. Eyüp Zengin, Okt. Yurdagül Sevinçli, Okt. Elif Akkan, Okt. Sıla Raziye Mutlu ve Okt. Ulrike Özdemir’e rektörlük makamında düzenlenen törende sertifikalarını SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Öztürk’ün elinden aldılar.

TELC’in “The European Language Certificate (Avrupa Dil Sertifikaları)” sözcüklerinin baş harflerinden bir araya getirildiğini dile getiren SAÜ Çeviribilim Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk, “TELC, Avrupa Dil Sertifikaları, geleceğin dil sınavlarıdır. TELC, Avrupa Konseyi’nin kararlaştırdığı Avrupa Ortak Dil Kriterlerine dayalı, tutarlı bir sınav programı oluşturarak yabancı dil yetilerinin değerlendirilmesinde sistematik ve iyi düşünülmüş bir yaklaşım sunmaktadır” dedi.

Sınavlar Ekim’de

SAÜSEM aracılığıyla Ekim ayından itibaren sınavlar düzenleyeceklerini belirten Köktürk, B düzeylerinde sertifika vereceklerini söyledi. Uluslararası dil seviyelerinin A, B ve C düzeylerinde sertifikalandırıldığını ifade eden Köktürk, Sakarya Üniversitesi Çeviribilim bölümünün B düzeyinde TELC sertifikaları vermek üzere lisanslı sınav merkezi olarak hizmet vereceğini kaydetti.

TELC Avrupa Dil Sertifikalarının her yıl birçok lisanslı dil okulunda ve her tür eğitim kurumlarında sınava giren başarılı yaklaşık 100 bin katılımcıya verildiğini söyleyen Köktürk,  Şu anda TELC tarafından İtalyanca A1’den İngilizce C1e kadar 5 değişik seviyede ve toplam 9 dilde 40’dan fazla dil sertifikası verildiğini kaydetti.

Avrupa’da Geçerli Türkçe Dil Sertifikası

“TELC sınavı yoluyla elde edilmiş bir başarı belgesi modern yaşamın birçok alanında önemli fırsatlara kapı açmaktadır” diyen Köktürk, bu sertifikaya sahip bireylerin hem sosyal yaşam hem de iş ve akademik çalışmalar için önemli avantajlar elde ettiğini vurguladı. Köktürk, şöyle konuştu: “Bu sınavlarda modern ve güvenilir sorular yoluyla kısmî iletişim yeteneklerinin en önemlileri belirlenir, genel, seçmeli ve ayrıntılı dinleme ve okuma yetileri test edilir. Burada ölçü her zaman lisanın gerçek yaşama en yakın kullanım biçimiyle değerlendirilmesidir.”

MEB ve Avrupa ülkelerinde geçerli olan TELC sertifikalarının Türkçe için de verildiğini belirten Köktürk, Türkiye’de yerel kurumlar tarafından verilen Türkçe sertifikalarının Avrupa’da geçerliliğinin olmadığını bu yüzden yurtdışında çalışmak isteyen Türkiye vatandaşlarına TELC sertifikası almaları tavsiyesinde bulundu.

12/09/2012 – AB
954 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.