SAÜ, “Dokun ve Bak ” sergisinde QR Kod Ses uygulamasıyla görme engelliler için bir ilki gerçekleştirdi

SAÜ, “Dokun ve Bak ”  sergisinde QR Kod Ses uygulamasıyla görme engelliler için bir ilki gerçekleştirdi

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen “Dokun ve Bak” sergisi, QR Kod uygulamasıyla engelleri aşıyor. Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Mesude Hülya Doğru’nun gözetiminde gerçekleştirilen sergide Özel Eğitim Öğretmeni İbrahim Bingül’ün teklifiyle dünyada ilk defa QR Kod tekniği bir sergide engellilerle buluşturuldu.

Sakarya Üniversitesi şef kadrosunda, Görme Engelliler ve Özel Gereksinimli Bireyler Birimi’nde görevli olan ve Özel Eğitim Öğretmenliği yapan İbrahim Bingül, 27 Kasım-17 Aralık 2023 tarihlerinde Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sanat Galerisi’nde gösterimde kalacak olan Hülya Düzenli’nin “Dur ve Bak” sergisinde QR kod ile ses uygulamasının kullanılmasını teklif etti. Fakülte yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanan bu teklifin sergide uygulanmasıyla görme engellilere büyük bir kolaylık sağlandı.

Dünya müzelerinde izleyicilerin eserler hakkında bilgi edinmeleri amacı ile  QR kodla seslendirme yapıla gelen bir uygulama olarak göze çarpıyor.  Ancak görme engelli bireyler için özel olarak hazırlanan, renk alfabesinin de yer aldığı bir sergide, eser bilgilerinin kendi sanatçısı tarafından seslendirilmesi uygulaması, dünyada ilk defa gerçekleştiriliyor. Sanatçı Hülya Düzenli’nin kendi sesiyle her bir eserini seslendirdiği dosyaların QR kodlara entegre edilmesini sağlayan teknik çözümlemeyi, İbrahim Bingül ve mesai arkadaşları yoğun bir çabanın ardından sanatseverlerin hizmetine sundu. Serginin açılış günü sergiye katılamayan İbrahim Bingül’e teşekkür belgesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Mesude Hülya Doğru tarafından takdim edildi.


683 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.