Gök Gürültülü

Sanat, Tasarım ve Kültürel Çalışmalar

07.05.2014

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Sanat, Tasarım ve Kültürel Çalışmalar konulu bir konferans düzenlendi.

Gizem Frit Amfisi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu katıldı.

Güzel Sanatlar kavramının Rönesans sonrası 18. yüzyılda Batıda çıktığını, Türkiye’ye 19. Yüzyılda geldiğini söyleyen Dellaloğlu, “Sanatı güzellik üzerinden tarif etmek modern sanata aykırı bir durumdur. Sanattaki bazı akımlar sanat ile güzel arasındaki ilişkiye tepki olarak var olmuşlardır” diye konuştu.

Batı da Ortaçağ sanatının yaratıcılıktan uzak olduğunun altını çizen Dellaloğlu, olanı betimleyen bir sanat tarzının olduğunu söyledi. Dellaloğlu, “Örneğin fotoğraf sanatının çıkışı ile birlikte olanı betimlemek daha kolay olmaya başladı. Bu da sanatta yaratıcılığı tetikledi ve olanı farklı gösterme çabaları doğdu” şeklinde konuştu. Modernizme kadar sanat eserlerinin el ağırlıklı olduğu dile getiren Dellaloğlu, modernizmden sonra sanatta düşünme ve yaratıcılığın ön plana çıktığını söyledi.

07.06.2014 – MA