Sakarya’nın Türk Edebiyatındaki Önemi Konuşulacak

Sakarya’nın Türk Edebiyatındaki Önemi Konuşulacak
17.10.2012
640
A+
A-

Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Ulusal Türk Edebiyatı’nda Sakarya Sempozyumu’ SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Ulusal Türk Edebiyatında Sakarya Sempozyumu’ Sakarya Valisi Mustafa Büyük, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Sakarya Büyükşehir (SBB) Başkanı Vekili Osman Aydın, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un yanı sıra çok sayıda akademisyen, yazar ve öğrencilerin katılımıyla SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Sakarya Özel Bir Şehir

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sakarya Valisi Mustafa Büyük Sakarya’nın coğrafi olarak çok özel bir bölge olmanın yanında çok kültürlü bir şehir olduğuna dikkat çekerek “Bu şehrin mutlaka edebiyat alanında da hem kendisi hem geliştirdiği insanlar itibariyle katkı sağlaması kaçınılmaz. Bunların yeni nesillere aktarılması önemli bir faaliyet. Bu vesileyle üniversitemizin çok önemli çalışmaları yanında çok ciddi bir kitlenin mutlaka Sakarya’yı gündemine alarak bu şehri tanıma adına katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

“Kültürün en güzel örneklerinden biri olan Sakarya’mız edebiyat dünyamıza Sait Faik, Faik Baysal, Kerim Korcan, Ayfer Tunç, Necati Mert ve daha nice edebi şahsiyetler katmıştır” diyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Aydın ise, Sakarya’nın dün olduğu gibi bugün de Türk edebiyat dünyasına çok önemli edebiyatçılar kazandırmaya devam edeceğini belirtti.

Bu Çalışmaları Desteklemeye Devam Edeceğiz

SAÜ’nün genç ve dinamik bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel “Üniversitemizde 20 gündür bu konferans salonu dolup taşıyor. Bu çalışmaları üniversite yönetimi olarak hep destekliyoruz ve her zaman bu çalışmaların devam etmesini arzu ediyoruz” dedi.

Sempozyumun Onur Konuğu: Necati Mert

Sempozyumun onur konuğu olan Sakarya’nın yetiştirdiği önemli edebiyatçılardan Necati Mert ise, edebiyatın ahlak yönüne vurgu yaptı. Mert şöyle konuştu: “Edebi kültür öncelikle edebi dildir. Bu dili aktarır. Bir şeyi başka bir şey üzerinden aktarır. Edebi kültürdeki edebi sözcüğünün bir diğer işareti de ahlakıdır. Edebiyat, edepten ayrı düşünülemez. Fakat ahlak İslamiyet’le sınırlı değildir. Ahlak dinle de sınırlı değildir.”

Hikaye türünde yazıları ile tanınan Mert, Adapazarlıların hikâyelere olan sevgisinin şehre de yansıdığına vurgu yaptı. Yazar olsun okuyucu olsun tüm Adapazarlıların hikâyeden hoşlandığını belirten Mert, “Adapazarı hikayeleridir. Şehrimizin hikayeleriyle büyüdük beslendik biz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Mustafa Büyük ve Büyükşehir Başkan Vekili Osman Aydın tarafından Necati Mert’e çiçek ve plaket takdim edildi.

18 Ekim Cuma gününe kadar devam edecek Sempozyumda 10 oturumda 33 konuşmacı Sakarya’nın Türk Edebiyatındaki yeri üzerine bildiriler sunacak.

17/10/2012 – AB
640 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.