Sakarya Üniversitesi’nin yıllık faaliyetleri basınla paylaşıldı

Sakarya Üniversitesi’nin yıllık faaliyetleri basınla paylaşıldı
14.12.2023
596
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Personel Lokalinde basın mensuplarıyla buluşma toplantısı düzenlendi.

Filistinli Öğrencilerimize ve Akademisyenlerimize Her Türlü Desteği Sağlıyoruz

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, yıl içerisinde yaptıkları faaliyetleri basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantıda konuşan Rektör Al, İsrail devletinin masum Filistin halkına yönelik giriştiği soykırımı andıran eylemlerini kınadığını belirterek, “Üniversitede eğitim gören 154 Filistinli öğrencimize ve 2 akademisyenimize her türlü desteği veriyoruz ve her zaman yanlarındayız” dedi. Rektör Al, kentin en önemli kurumlarından biri olan Sakarya Üniversitesi’ne atandıkları günden beri adanmışlık anlayışıyla gece gündüz çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Üniversitemizde Yayınlar ve Projeler Konuşuluyor

Göreve geldikleri ilk günden itibaren üniversitede daha çok proje ve yayınların konuşulmasını istediklerini aktaran Rektör Al, “Her dönemde birtakım öncelikler olabiliyor. ‘Bu dönemde de yayınlar, projeler, araştırmalar daha fazla ön plana çıksın’ dedik ve bu amaçla yola çıktık. Bunun için gerekli yapıları oluşturduk. Araştırma Dekanlığından tutun da Uluslararası Ofise kadar birtakım yapılar kurduk ve bu birimlerde birtakım çalışmalar yaptık. Bu yapıların oluşmasıyla birlikte üniversitemiz bünyesinde proje ve yayın çalışmalarında önemli gelişmeler sağlandı. Yayın ve proje üreten tüm akademisyenlerimize teşekkür ederim” dedi.

Değişimde Öncü Üniversiteyiz

Rektör Al, Sakarya Üniversitesi’nin akademik geleneklerinin yanında değişim konusunda öncü üniversitelerden biri olduğunu vurgulayarak, gerek kalite gerek akreditasyon gerekse çağdaş eğitim modelleri konusunda birçok üniversiteye öncülük ve modellik etmiş bir kurum olduklarını söyledi.

Araştırma Üniversitesi Sıralamasında İlk 20’ye Girmek Olmazsa Olmazımız

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca (YÖK) çeşitli kriterleri karşılayan ilk 20 üniversiteye “araştırma üniversitesi” unvanı verildiğini hatırlatan Rektör Al, “Bu önemli bir tescil bizim için. İlk 20’ye girdiğiniz zaman tescillenmiş oluyorsunuz. Ayrıca bütçe ve kadro ayrıcalıklarınız da oluyor. Yani hem kaynak hem de kadro esnekliğiniz de var. O üniversitelere yönelik birtakım özel projeler de var. Bu anlamda bizim için ilk 20’ye girmek olmazsa olmazımızdır. Burada en ufak tereddüdümüz yok. Kısa dönemde hedefimizi buna göre ayarladık ve bütün eylemlerimizi, işlemlerimizi ona göre yapmak durumundayız.” diye konuştu.

Aday Üniversite Statüsü Önemli Bir Adım Olacak

Rektör Al, YÖK’ün ilk 20 üniversiteyi kendi içerisinde yakın zamanda tekrar sıraladığını fakat henüz ilk 20 dışındaki diğer kurumları buna dahil etmediğini belirterek, şunları söyledi: “YÖK ilk 20’ye girme potansiyeli olan aday araştırma üniversitelerini muhtemelen yakın zamanda ilan edecek. Umuyoruz ki Sakarya Üniversitesi de bu aday araştırma üniversitelerden biri olarak ilan edilirse bu bizim için önemli adım olarak düşünülebilir. Bir nevi ilk adım olarak tescillenmiş oluruz ama asıl sorumluluğumuz ondan sonra başlıyor. Aday olup da ilk 20’ye girmemek, bizim için olumsuz durum olur. Bu nedenle biraz sorumluluklarımız da artıyor”

SAÜ İlk Tercih Edilen Üniversitelerden

Çalışmaların paylaşıldığı basın toplantısında Rektör Yardımcıları sorumluluk alanları ile ilgili sunumlar gerçekleştirdiler. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Uygun Üniversitenin öğrenci, öğretim elemanı, eğitim birimleri hakkında bilgiler sunarak, tercih dönemlerinde ilk tercih edilen üniversitelerden biri olduğunu, araştırma ve uygulama merkezi faaliyetleri ile topluma önemli katkılar sunulduğunu söyledi. Üniversite sınavlarında ilk on binden tercih eden öğrenci sayısının arttığına dikkat çeken Uygun:  “Tercihlerinde üniversitemizi ilk sıraya yazan öğrenci sayısı da her geçen yıl artmaktadır” dedi. Uygun ayrıca Sakarya Üniversitesi’ndeki programların akreditasyonu konusunda Türkiye’de ilk sırada yer aldıklarını sözlerine ekledi.

Ulusal ve Uluslararası Proje ve Patent Sayımız Artıyor

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan ise, ” Kabul edilen TÜBİTAK proje sayısı 2022 yılında 15 iken 2023 yılında 34’e ulaşmıştır. 2023 yılında 9 Erasmus projesi kabul edilmiştir. Böylece dış kaynaklı kabul edilen proje sayısı 43’e ulaşmıştır. Göreve geldiğimiz Temmuz 2022’den günümüze kadar kabul edilen dış kaynaklı proje sayımız ise 54’e ulaşmıştır. 2023 yılında ulusal ve uluslararası patent başvurusu sayısı ise 43’e yükseltildi” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilirlikte Dünyada İlk 1000’deyiz

Topluma katkı sağlayan ve sürdürülebilirlik faaliyetleri hakkında bilgi veren Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, topluma katkı ve sürdürülebilirlik faaliyetlerinden bahsetti. Köseoğlu, Times Higher Education tarafından yapılan Dünya ve Asya Üniversiteleri sıralamalarının 2023 sonuçlarının açıklandığını aktararak Türkiye’den dahil olan 80 Türk üniversitesi arasında Sakarya Üniversitesi’nin, 2022 yılında 23-26. sırada yer alırken 2023 yılında 15-17. sırada yer alarak yükseliş kaydettiğini söyledi. Köseoğlu: “QS sürdürülebilirlik sıralamasında Dünyada ilk 1000’de, Türkiye’de ise ilk 17. sıradayız. Aktif öğrenci topluluklarımız var. Tüm öğrencilerimizin yüzde 66’sı öğrenci kulüplerine üyedir. Daha yeşil ve engelsiz bir kampüs olması için yoğun bir çaba içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Toplantıda, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yakup Köseoğlu Teknokent’in çalışmalar hakkında bilgiler vererek 2024 yılı hedeflerini açıkladı. 2024 için temel hedefin Teknokent’in kurumsal yapısını güçlendirmek ve Teknokent bünyesindeki firmaların uluslararasılaşmasına yönelik proje ve çalışmalar olduğunu belirtti. Ayrıca 2023 yılında başlanan, Ar-Ge’nin ticarileşmesi faaliyetlerine de aralıksız devam edileceğini belirtti.

Toplantı sonunda basın mensuplarından gelen soruları da yanıtlayan Rektör Al, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

 

 
596 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.