Sakarya Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Hedefleri Doğrultusunda Çalışıyor

Sakarya Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Hedefleri Doğrultusunda Çalışıyor
21.06.2023
1.250
A+
A-

Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve yeşil bir kampüsü gelecek nesillere bırakmak doğrultusunda harekete geçen Sakarya Üniversitesi’nde bir dizi çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların en önemli unsurlarından birisi de Kampüs içindeki trafik yoğunluğunun azaltılmasıdır.

Geçtiğimiz aylarda Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsünde uygulanmak üzere hazırlanan Trafik Yönergesi Senato tarafından kabul edildi. Trafik Yönergesinin uygulamasını takip etmek üzere Nisan ayında “Trafik ve Estetik Komisyonu” oluşturuldu. Sakarya Üniversitesi geliştirdiği politika ve uygulamalarla her geçen yıl hem Türkiye’de hem de dünyada yeşil kampüs sıralamalarında hızla yükselmektedir. Sakarya Üniversitesi 2021 yılında yeşil kampüs sıralamalarında dünyada 208. sıradayken 2022 yılında 186. sıraya kadar yükseldi. Türkiye’de ise 15. sıradan 12. sıraya çıktı. Bu yükseliş trendinin devam etmesi arzulanıyor.

Üniversite bünyesinde yeni kurulan Trafik ve Estetik Komisyonu iki alt komisyondan oluşuyor. Birinci alt komisyon 2023-2024 akademik yılının başlarından itibariyle kampüs sınırları içerisinde Trafik Yönergesinin hayata geçirilmesi için bir eylem planı üzerinde çalışıyor. İkinci alt komisyon ise uluslararası düzeyde yeşil kampüs göstergelerini dikkate alarak ulaşım, yapı estetiği, binalarda yenilenebilir enerji ve akıllı teknolojilerin kullanılması ile fiziki erişimin kolaylaştırılması hususlarında kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri içeren aşamalı bir model geliştiriyor.

Burada nihai amaç, kampüs trafiğinin ve kampüs bölgesindeki karbon salınımının azaltılması ve yeşil kampüs hedeflerine ulaşılmasıdır. Kampüs sınırları içerisinde otopark ve araç parklamasının düzenlenmesi, yaya öncelikli yolların belirlenmesi, kampüs içi hız sınırlamaları, bisiklet ve yürüyüş yollarının revize edilmesi gibi konular eylem planlarına alınıyor.

Sakarya Üniversitesinin yeşil kampüs çalışmalarında, trafik ve ulaşım düzenlemeleri başta Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Minibüsçüler Odası olmak üzere tüm paydaşlarıyla birlikte istişare içinde gerçekleştiriliyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sakarya Üniversitesi büyük hedefleri olan bir üniversitedir. Türkiye’de ilk 20’ye hatta ilk 15’e girerek Araştırma Üniversitesi olma hedefimiz var. Üniversitemizin tüm birimleri bu hedefe odaklanmış durumdadır. Sakarya en güzel yerini Üniversitemize vermiştir. Biz de bu güzel ilim yuvasını araç trafiğinden arındırılmış, düzgün parklanmanın, karbon gazı emisyonunun çok az olduğu daha rahat yaşanabilir bir kampüs haline getirmeye çalışıyoruz. Akademik, idari ve toplumsal faaliyetlerimizde Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ve ulusal kalkınma hedeflerini referans olarak alıyoruz, bu doğrultuda kampüslerimiz, şehrimiz ve bölgemiz için yüksek düzeyde katkı ve değer üretmeye gayret ediyoruz.”


1.250 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.