Sakarya, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’ne Kavuşuyor

Sakarya, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’ne Kavuşuyor
14.10.2011
562
A+
A-

Yıllardır, Sakarya’da kurulması planlanan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi projesi için ilk adımı atıldı.

Sakarya İl Özel İdaresi tarafından desteklenen ve Sakarya Üniversitesi tarafından yapılacak olan Sakarya Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAAKOM) tasarım projesi için protokol imzalandı. Projede,  örnek uygulamalar incelenerek, Adapazarı Merkezde kurulacak olan Afet-Kriz Yönetim Merkezi’nin tasarımı için ilk görüşmeler gerçekleştirildi. 5 Ekim2011 tarihinde başlayan projenin ilk iki aşamasının, 30 Mayıs 2012 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

911 Sistemi Sakarya’ya Kuruluyor

Sakarya Üniversitesi Rektör Danışmanı, Senato Üyesi ve Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen ile İl Özel İdaresi  Genel Sekreteri Recep Soytürk tarafından imzalanan protokol ile Sakarya’da Amerika’daki 911 sistemine benzer bir sistem olan SAAKOM’un kurulması için ilk adımlar atıldı. Bu projeyle hayata geçirilecek olan SAAKOM, günde 24 saat, senede 365 gün, sadece afet durumlarında değil, acil durumlarda da hizmet verecek. Trafik kazası, yangın, acil sağlık durumları koordineli olarak bu merkezden yönetilerek, bir telefonla, ambulans, polis ve itfaiye olay yerine yönlendirilecek.

Proje, Sakarya’nın Hizmetinde Olacak

1999 depreminin üzerinden 12 sene geçmesine rağmen, deprem bölgesi olan Sakarya’da henüz Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin kurulamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Gülen, Sakarya Üniversitesi olarak çalışmanın başlatıldığını, bu modelin Türkiye’de örnek olacağını söyledi.

Prof. Dr. Gülen proje için şunları söyledi: “17 Ağustos Depremi’nden sonra depreme yönelik bir koordinasyon merkezinin kurulması düşünülmüş, ancak pratiğe geçirilmemiş. Bu proje ile Kızılay’dan tutun da Orman İşletmesine kadar herkes bu işin içinde olacak. Yani, orman yangınları, trafik kazaları, acil sağlık, yangın, gibi her acil durum tek çatı altında bir koordinasyon merkezi tarafından cevaplandırılacak. Bu koordinasyonun sağlanması için Polis, Jandarma, İtfaiye, Kızılay, Orman İşletmesi, Askeri Birim Temsilcileri, Belediye, Valilik, herkes bu çatı altında koordinasyon merkezinin içinde bulunarak, koordineli bir şekilde hareket edilecek. Ayrıca MOBESE’ler de koordinasyon merkezinde bulunarak, tüm Sakarya’ya hizmet verecek” dedi.

Tüm Sakarya’da Uygulanacak

İmzalanan bu protokolün bir başlangıç olduğunu, projenin devamında ise merkezde kurulacak olan bu koordinasyon merkezinin, ilçelerde ve köylerde de uygulanması planlandığını dile getiren Gülen, “ Sakarya Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezinin yararlı olması için deprem olması gerekmiyor. Her gün o kadar trafik kazası, acil sağlık olayları oluyor ki,  vatandaşlarımızın hayatta kalabilmeleri için saniyeler önem kazanıyor.” dedi.

Bu projenin Sakarya’ya özgü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Levent Gülen, “Amerika’daki 911 uygulamasına benzer, polis, ambulans ve itfaiyenin aynı anda koordineli bir biçimde acil durumlara müdahale ettiği uygulamanın bir örneğini Türkiye’de bilmiyorum. Sadece SAAKOM’u aramak yetecek. Tek bir numara koordineli bir acil durum müdahelesi için yeterli olacak” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nin başlattığı proje tasarımında, Jeofizik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümleri öğretim üyeleri ortak çalışacak. Projenin ilk iki aşamasının bütçesi 129 bin 800 TL olarak belirlendi.

 

14/10/2011 – Yunus Cam

 

Prof. Dr. Levent Gülen


562 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.