Şair Mustafa Delibaş’la Necip Fazıl Üzerine

Şair Mustafa Delibaş’la Necip Fazıl Üzerine
30.05.2022
1.310
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Alegori ve Şiir Topluluğunun düzenlediği ‘Necip Fazıl’dan Hatıralar ve Şiirler’ adlı programda Şair Mustafa Delibaş söyleşi gerçekleşirdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda gerçekleşen etkinlikte Şair Delibaş, Necip Fazıl Kısakürek’in hayatını bölüm bölüm anlatarak şiirlerinden beyitler okudu.

Necip Fazıl’ın okumaya nasıl başladığından bahseden Delibaş, “Daha çok küçükken ilk dinî telkin ve terbiyesini büyük babası Mehmet Hilmi Efendiden aldı okuma yazmayı da henüz dört yaşındayken ondan öğrendi.” dedi.

Zamanında Heybeli Ada’da yaşadığı aşkın ve olumsuzlukların Necip Fazıl’ı şair yapan en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Mustafa Delibaş, “Bahriye Mektebi onun kendi kalbine yakıcı mühür bastığı yerdi. Ne olduysa bu mektepte oldu kişiliğinin ana dokusunu burada buldu, şiire burada başladı. Bir de Nihal isimli tek bir derdi vardı.” ifadelerini kullandı.

Necip Fazıl’ın İstanbul’daki üniversite yıllarından konuşan Mustafa Delibaş, “O dönemler onun için öksüz bir devirdi; kısır, başıboş, fikir iklimi her yerde. Bir gün İkdam Gazetesine Yakup Kadri’yle görüşmek için giden Necip Fazıl, “Ben şairim” dedi ve sadece defterini bıraktı. İkdam Gazetesi o zamanlar sadece bilinen usta isimleri isimleri alırdı. Ama Necip Fazıl, Yakup Kadri’yi o kadar etkiler ki on yedi yaşındaki çocuğun şiirleri üstatların olduğu sayfalarda yayınlanmaya başladı.” dedi.

 

Haber-Fotoğraf: Buse Sıla Senemcan, Fatma Şimşek
1.310 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.