Sağlık Bilimleri Fakültesi Proje Yarışmasında 3’te 3 Yaptı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Proje Yarışmasında 3’te 3 Yaptı
03.03.2022
2.015
A+
A-

Mustela Vakfınca düzenlenen ‘Hemşirelik ve Ebelik Araştırma Proje Yarışmasında’ ilk 3’e giren projelerin tamamı Sakarya Üniversitesi Hemşirelik Bölümünden seçildi.

Prof. Dr. Nursan Çınar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Tandem Emzirme Yapan Annelerin Süt Kompozisyonlarının Tek Bebek Emziren Annelerin Süt Kompozisyonları İle Karşılaştırılması: Randomize Kontrollü Çalışma” projesi, Mustela Vakfı Üçüncü Ebelik ve Hemşirelik Ödülleri’nde birincilik ödülü aldı. Arş. Gör. Özge Karakaya Suzan, Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, Öğr. Gör. Sinem Öztürkler ve Dr. Öğr. Üyesi Şule Aktaç’ın da araştırmacı olarak yer aldığı bu çalışmada tandem emzirmenin anne ve bebeklerin sağlığına etkisi ele alınıyor.

Prof. Dr. Nursan Çınar

Doğumdan sonra tandem emzirmenin; anne, yenidoğan ve diğer bebek açısından sonuçlarını inceleyen sınırlı sayıda çalışmalar olduğunu söyleyen Prof.Dr. Nursan Çınar, “Bu proje ile tandem emzirme boyunca anne sütünün zaman içerisindeki değişimini, üretilme zamanını, süt kompozisyonundaki değişimleri ve tek bebek emziren annelerin süt kompozisyonu ile karşılaştırmayı amaçladık.” dedi.

Yarışmanın ikincilik ödülünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek Menekşe’nin yürütücülüğünü yaptığı “Bebeği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Annelere Uygulanan Sanal Ziyaretin Annelerin Bağlanmasına ve Memnuniyetine Etkisi” adlı proje aldı.

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Menekşe

Dr. Hemş. Öznur Tiryaki, Prof. Dr. Nursan Çınar ve Dr. Öğr. Üyesi Meltem Karabay’ın da araştırmacı olarak yer aldığı bu çalışmada yenidoğan sağlığı üzerinde etkisi olan ve çocuğun tüm yaşamını etkileyen ebeveyn –bebek bağlanması konusu ele alındı.

Bebeğin yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış sürecinin anne ve bebeğin birbirinden ayrılmasına bunun da annelerin endişe, umutsuzluk, kızgınlık ve kendine güvensizlik gibi karmaşık duygular yaşamasına neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Nursan Çınar, bu sürecin annenin bebeği ile ilişkisini, maternal bağlanma özelliklerini ve süreci olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Yarışmanın üçüncülük ödülünü ise; Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Koordinatör Hemşiresi Dr. Hemşire Öznur Tiryaki’nin proje sorumluluğunu yaptığı “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Bebeklerin Cilt Bütünlüğünün Korunmasında Hindistan Cevizi ve Ayçiçek Yağı Uygulamasının Karşılaştırılması” adlı proje aldı.

Prof. Dr. Nursan Çınar, Dr. Öğr. Üyesi Hamide Zengin, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Karabay, Prof. Dr. İbrahim Caner, Prof. Dr. Ertuğrul Güçlü’nün araştırmacı olarak yer aldığı bu çalışmada, yenidoğanların cildine uygulanan Hindistan cevizi ve Ayçiçek yağlarının bebeğin günlük aldığı-çıkardığı sıvı miktarına, kilo artışı/azalışı durumuna ve cilt bütünlüğü üzerine etkisini incelendi.
2.015 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.