Sabancı Üniversitesi Rektörü SAÜ’de

Sabancı Üniversitesi Rektörü SAÜ’de
27.06.2012
778
A+
A-

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen “8. Ulusal Fizik Öğrencileri Kongresine” konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 8.si düzenlenen Ulusal Fizik Öğrencileri Kongresi’ne Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker konuşmacı olarak katıldı.

20 yıl boyunca ABD’nin Massachusetts İnstitute of Technology (MIT) üniversitesinde ders veren Prof. Dr. Berker, eğitim ve araştırma hayatını bir macera olarak tanımlayarak, rektörlüğe kadar uzanan eğitim yaşamından örnekler vererek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

İstediğini Bilmelisin ve Peşinde Gitmelisin

“Eskiden ‘Fizikçi olsan hayatta her şeyi yapabilirsin’ diyordum” açıklamasında bulunan Prof. Dr. Berker, birlikte çalıştığı çok başarılı bir fizik öğrencisinin çok iyi bir derece ile fizik diplomasını almasına rağmen tıp okumaya karar vermesinden sonra bu düşüncesinin değiştiğini dile getirdi. Bu öğrencisinin daha sonra çok başarılı bir cerrah olduğunu aktaran Prof. Dr. Berker, “Ne istediğini hayatta bilirsen; kendi kendine dürüst olursan, hayatta her şeyi yapabilirisin. İstediğini bilmelisin ve peşinde gitmelisin” diye konuştu.

Türkiye’nin Gençlerine Yetiştirmek İçin Döndüm

Çalışma süresi açısından ABD’de bulunduğu kadar Türkiye’de çalışmadığını belirten Berker, ancak bir analiz yapılsa Türkiye’de yaptığım bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerin çok daha fazla olduğunu ifade etti. ABD’de rahat bir yaşamı olmasını rağmen Türkiye’yi tercih ettiğinin altını çizen Prof. Berker, Burada bulunmamın tek sebebi sizlersiniz. Türkiye’deki gençlere, Türkiye’de her yaştan öğretim görenlere öğrendiklerimi, gördüklerimi yansıtmak istemem dolayı burayı tercih ettim” diye konuştu.

Genç Fizikçilere Kendilerini Kanıtlama Fırsatı

“Bir fizikçi, her yerde kendini kanıtlamalı. Tabi, önce kendini ikna etmen lazım sonra da etrafını. Bu iki şekilde olur birincisi makale yazarak ve konferanslara katılarak” diyen Prof. Berker, Türkiye’deki fizik öğrencilerini ABD’den daha az yetenekli olmadıklarını görmeleri için ve de özgüvenlerini artırıp oradaki bilgi birikimlerini buraya taşımak için her yıl ABD’nin en önemli fizik konferansına öğrencilerle birlikte katıldıklarını belirtti.

Bu konferanslarda yaptıkların sunumlarını aynısını Türkiye’de tekrarladıklarını söyleyen Berker, bu çalışmalar sayesinde Anadolu’nun farklı bölgelerinden genç fizikçilerin kendilerini kanıtlama fırsatı bulduklarını ifade etti.

Bir hocayı en çok gururlandırılan ve mutlu öğrencilerin yaptıkları bilimsel çalışmalar olduğunu söyleyen Berker, “Ancak kendi başlarına ve kendi bireysel çalışmalarını yaparak bizleri daha çok ödüllendirirler” dedi.

Konuşmanın sonunda Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’e plaket takdim edildi.

27/06/2012 – AB
778 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.