“Rifâî İlâhîler” Konseri

 “Rifâî İlâhîler” Konseri
08.11.2023
532
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ ) Devlet Konservatuvarı Tasavvuf Müziği Topluluğu bünyesinde, 6 Kasım’da Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Tasavvuf Müziği Konseri “Rifâî İlâhîler” düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Devlet Konservatuvarı, Cumhuriyetin 100. Yılı Sanat Etkinlikleri kapsamında kültür ve sanat alanında üniversitemizde kalıcı izler bırakacak faaliyetlerine yenilerini ekliyor. Konser repertuvarını Doç. Dr. Kanuni Safiye Şeyda Erdaş’ın hazırladığı, Prof. Dr. Udi Ferdi Koç’un şefliğinde gerçekleşen Tasavvuf Müziği Konseri “Rifâî İlâhîler” kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından ilgiyle izlendi.

Konsere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sazak, akademisyenler, müzikseverler ve öğrenciler katıldı.

Rifâî ilahilerden oluşan konserde, duyulmamış ve yeni derlenmiş ilahiler üzerine çalışan SAÜ Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Doç. Dr. Safiye Şeyda Erdaş, konserde seslendirilen ilahilerin yaklaşık 10 yıllık akademik çalışmanın ve müzikal emeğin ürünü olduğunu vurguladı.

Zengin Bir İlahi Repertuvar

Akademik merakının farklı coğrafyaları keşfetmeye ve o bölgelerin müzik ruhunu bulmaya yönettiğini belirten Doç. Dr. Safiye Şeyda Erdaş, “Seslendirilecek ilahilerin bir kısmı Sadeddîn Sırrî Efendi’nin bestelenmiş eserlerinden oluşuyor. Üsküp ve Rumeli’nin Osmanlı elinden çıkışıyla birlikte Anadolu topraklarına bir göç başlamış ve bu göçle birlikte zamanla müzikal hareketlilikler de ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha sonra son dönem İstanbul Tasavvufi hayatının önemli isimlerinden Ken’an Rifâî ve İstanbul ekolu rifâîlilik günümüze ulaşmış ilahiler ve bunun yanında Anadolu rifâîliliğin günümüze ulaşmış ilahileri repertuvarımızda yer almaktadır. Farklı coğrafyalarda yer alan müzikal motiflerin ve bunlar ile Anadolu’da yer alan motiflerin ortak noktalarını keşfetmeye ve birbirinden etkilendikleri noktaları bulmaya çalıştım” dedi.

Konserin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sazak, Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Kerem Cenk Yılmaz ve Doç. Dr. Dilek Cantekin Elyağutu, sazende ve hanendelere belgelerini takdim etti.

Haber: Elif Köse

Fotoğraf: Selin Işık

 
532 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.