Rapor YÖK’e Sunulacak

Rapor YÖK’e Sunulacak
06.07.2012
1.162
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’ (UDSEP) toplantısında ortaya konulan görüşler, rapor halinde YÖK’e sunulacak.

YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy’un yanı sıra Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyenin katıldığı UDSEP toplantısında ortaya konan görüşler rapor halinde YÖK’e sunulacak.

Afet ve Deprem Eğitimi
Toplantıda en çok üzerinde durulan konun lisans eğitiminde öğrencilerin afet ve deprem konusunda eğitilmesi olduğunu ifade eden SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Naci Çağlar, YÖK Yönetimine bu konuda önerilerin sunulacağını belirtti.

Zorunlu Ders
Lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilere, afet eğitimi konusunda bir dersin zorunlu olarak okutulmasını konusunda katılımcıların hem fikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağlar, özellikle eğitim fakültelerinde afet eğitimi ilgili bir dersin müfredata eklenmesiyle ilk ve orta öğretim öğrencilerinin afet bilincinin aratılmasının amaçlandığını belirtti. Çağlar, üniversitelerde afet ve acil müdahale öğrenci topluluklarının kurulması ve teşvik edilmesiyle bu konuda gençlerin afet yönetiminde daha aktif katılımının sağlanacağını belirtti.

Türkiye’de afet denilince ilk akla gelen konunun deprem olduğunu vurgulayan Çağlar, bu anlamda, YÖK’e inşaat mühendislerinin eğitimi konusunda yeni önerilerin sunulacağının altını çizdi. Doç. Dr. Çağlar, şöyle konuştu: “İnşaat Mühendisliği lisans seviyesinde ‘Depreme dayanıklı yapı tasarımı’ (veya benzeri içerikte) bir dersin zorunlu olarak konulması, yapı ve deprem mühendisliği adıyla yeni lisans programlarının açılması veya mevcut inşaat lisans eğitimine depremle ilgili bazı derslerin ilave edilmesi veya zorunlu kılınması toplantıda sunulan öneriler arasındaydı.”

Personel Eğitimi
Katılımcıların üzerinde durduğu bir diğer konunun da inşaat sektöründe çalışan personelin deprem ve afet konusunda eğitimi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Naci Çağlar, “İnşaat sektöründe çalışan personelin usta kalfa gibi sertifika ile belgelendirilmesi; özellikle yöneticilere yönelik afet yönetimi konusunda tezsiz yüksek lisans, önlisans ve sertifika programlarının açılması YÖK’e sunulan öneriler arasındaydı.” diye konuştu.

06/07/2012 – AB


1.162 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.