Ramazan Söyleşilerinin Son Programında Kadir Gecesi Ele Alındı

Ramazan Söyleşilerinin Son Programında Kadir Gecesi Ele Alındı
21.05.2020
1.692
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İletişim Koordinatörlüğünce yayınlanan Ramazan Söyleşilerinin dördüncü ve son programı gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın moderatörlüğünde yapılan “Rahmet ve Mağfiret Vesilesi Kadir Gecesi” programına Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Akkuş ve Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Terzioğlu katıldı. Arş. Gör. Tahir Çağman’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin yer aldığı programda Öğr. Gör. Dr. Seyfettin Haruni de bir ilahi seslendirdi.

Kadir Gecesinin Allah’ın rahmeti ve mağfireti boyutuyla geniş olarak ele alındığı programı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, “Allah-u Teâlâ hikmetinin ve rahmetinin gereği olarak zamanların ve mekânların bir kısmını diğerlerinden üstün kılmıştır. Bu zaman ve mekânlar bu şeref ve üstünlüklerini kendilerinde meydana gelen önemli olaylardan alırlar. Kadir Gecesinin değeri, Kur’an’ı Kerim’in bu gecede inmeye başlamasından gelir. Kur’an-ı Kerîm’de adı geçen tek ay Ramazan olduğu gibi adı zikredilen ve değerine vurgu yapılan yegâne gece de Kadir Gecesidir.  Enderunlu Vâsıf’ın “Bil kadrini zîrâ ki bu şehrin şeb-i Kadr’i / Bîşek sebeb-i mağfiret-i âlemiyandır” beytinde dediği gibi, hocalarımızla birlikte kadir gecesinin kıymetini anlamaya ve anlatmaya çalışacağız” sözleriyle başlattı.

Programda konuşan SAÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Bakanı Prof. Dr. Süleyman Akkuş, Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde Kadir Gecesinin yerini anlattıktan sonra gecenin namaz kılarak, Kur’an okuyarak, dua ederek ve tefekkürle değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu gecede yapılacak en önemli hususlardan birisinin Peygamberimiz ’in (s.a.) Hz. Aişe’ye yaptığı tavsiye olan Allah’tan af dileyip tövbe etmek olduğunu söyleyen Prof. Akkuş, tövbenin makbul olabilmesi için samimi bir kalp ile yapılması, bir daha aynı günahı işlememe konusunda kararlı olunması, kul hakkı söz konusu ise helallik istenmesi gibi şartlar bulunduğunu ifade etti.

Programın diğer konuğu Kelam Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, Kadir Gecesinde indirilen Kur’an’ın hem insana, hem kâinata hem de bütün varlıklara değerlerini bildiren bir mesaj olduğunu, insanın bu geceyi idrak ederek varlıklar arasında kendi değerini de tespit etmiş olacağını söyledi. Allah’ın rahmetinin sonsuz olduğunu sözlerine ilave eden Terzioğlu, “Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım” ayetinde Allah-u Teâlâ’nın “de ki” demeyip doğrudan “ben yakınım” demesinin peygamberi araya koymadan yakınlığını hakika manada ifade etmesi anlamına geldiğini ifade etti. Allah’ın isimleri içerisinde özellikle Rahman ve Rahim isimlerinin ön plana çıktığını, Allah’ın her işimize bu isimlerle başlamasını istemesinden bunlara anılma istendiğinin de işareti olduğunu söyleyen Terzioğlu, “Amellerimizi yazan kitabımız ahirette verilmeden şimdiden elimize alıp sık sık muhasebe yapmamızı hepimize tavsiye ediyorum” dedi.

Dekan Prof. Dr. Ahmet Bostancı, program sonunda hazırlama fırsatı verilmesinden dolayı Rektörlüğe, programın hazırlanmasındaki emeklerinden ötürü İletişim Koordinatörlüğü personeline teşekkür etti ve izleyicilerin Kadir Gecelerini ve yaklaşan Ramazan Bayramlarını tebrik ederek sözlerini tamamladı.

Programın videosuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=lL4B1FuuAaM
1.692 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.