Prof. Selvi Milli Mücadeleyi Anlattı

Prof. Selvi Milli Mücadeleyi Anlattı
21.05.2019
919
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, Kanal 24’te yayınlanan ‘An ve Zaman’ programına konuk oldu.

Prof. Dr. Selvi, programda Milli Mücadelenin başlangıcını ve gelişimini anlattı. Mondros Mütakeresi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Selvi, “Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmiş olması ve bu savaşta Almanya’nın yanında olması İngiltere, Fransa ve Rusya’nın çok büyük tepkisini çekmişti. Devam şark sorununun çözümü için bir takım planlar ve projeler uygulanmalıydı. Savaş sırasında yapılan gizli anlaşmalar bunları ortaya koyuyor. Rusya’da Bolşevik İhtilali’nden sonra bunlar yayımlanmıştı. Yapılan anlaşmalar ile dünyanın açıkçası Osmanlı Devleti’ni nasıl paylaştığını ortaya koydu. Mondros Mütakeresi bu gizli anlaşmaların imzalanması için atılan ilk adımdı” diye konuştu.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışını anlatan Prof. Dr. Selvi, “Mustafa Kemal Paşa’nın kurmay heyeti 18 kişiden oluşuyordu. Bu 18 kişi İstanbul’dan çıkış için İngilizlerden vize almış durumdaydı. İngilizler o dönem giriş ve çıkışları kontrol ediyordu. Mustafa Kemal Paşa’ya Genelkurmay Başkanlığı tarafından 9. Ordu Müfettişliği verilirken de İngilizlerden müsaade alındı. İngilizlere, ‘Samsun – Trabzon bölgesinde büyük bir karışıklık var. Mustafa Kemal Paşa bütün bu karışıklıkları ortadan kaldırmak için gidecek ve mütakereyi uygulayacak’ dendi. Bu durum daha sonra tartışmalara sebep olacaktı. İşgal kuvvetleri, bu kadar geniş yetkili Osmanlı Subayı ne geziyor burada? Buna nasıl müsaade ettiniz? diye İstanbul’a soracaktı. Ancak o zaman iş işten geçmiş olacaktı” diye konuştu.

Mustafa Kemal Paşa’ya verilen görevlerden birisinin de Trabzon ve çevresinde Pontus Devleti’nin, Doğu Anadolu’da Ermenistan’ın ve Doğu Anadolu’da Kürdistan’ın kurulmasını önlemek olduğunu belirten Prof. Dr. Selvi, “Çünkü Mustafa Kemal Paşa’ya verilen görev Sinop’tan Hatay’a kadar bir çizgi çekin, doğusunda bulunan bütün komutan ve valilere emir verme yetkisi var. Mustafa Kemal Paşa der ki 9. Ordu Müfettişliği görevini kasten genişlettik. Bunun için çok mücadele ettik der. Mustafa Kemal Paşa’nın şahsi düşüncesi olarak, Nutuk’ta der ki, ‘Samsun’a çıktığımda bende var olan düşünce Anadolu’da milli ve modern bir Türk Devleti inşa etmekti. Bunu yanımdaki en samimi arkadaşıma söylemiş olsaydım etrafımda kimseyi bulamazdım. Kademe kademe bu düşüncemi uyguladım ve hedefime ulaştım’ der. Mustafa Kemal Paşa bunu başarmak için her fırsatı değerlendirmiştir. Bütün rüzgarlar da Mustafa Kemal Paşa lehine esmiştir” diye konuştu.

Prof. Dr. Haluk Selvi, sözde soykırım iddialarına karşılık olarak şu ifadeleri kullandı;

“Avrupa Birliği’ne giriş süreci ile ilgili olarak 2018 ilerleme raporunda Türkiye’den bazı şeyler isteniyor. Bunlardan birisi de 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmek ve Ermenistan ile barışmak. Diğer taraftan Pontus Rum meselesini araştırma yapmak gibi koşullar var. Bunlardan birisinin 19 Mayıs tarihine diğerinin de 24 Nisan’a denk getirilmesi kasıtlı ve bilinçli olarak milli şuuru ortadan kaldırmak için kasten seçilmiş tarihlerdir bunlar.”

21.05.2019 – YC

Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

 


919 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.