Prof. Dr. Koçer:“Meme Kanserinde Erken Teşhis Oldukça Önemlidir”

Prof. Dr. Koçer:“Meme Kanserinde Erken Teşhis Oldukça Önemlidir”
02.11.2022
1.493
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Belma Koçer meme kanseri farkındalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en çok rastlanan kanser türü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Belma Koçer, 2018 yılında yeni tanı konulan hasta sayısının 22 bin 500 olarak hesaplandığını aktardı. 25 yıllık sürede meme kanseri sıklığında yaklaşık iki kat artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçer artışa rağmen ölüm oranındaki azalmanın dikkat çektiğini vurguladı.

Meme kanserinin birden fazla sebebinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçer hem çevresel hem de bireysel faktörlerin meme kanserine neden olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Koçer yaşlanma, genetik sebepler, şişmanlık, yanlış beslenme, stres, alkol ve sigara kullanımı, uzun süreli hormon tedavisi almak, hiç doğum yapmama veya 30 yaşından sonra doğum yapma, çocukluk veya ergenlik çağında göğüs bölgesine radyoterapi alınması gibi nedenlerin meme kanseri riskini arttırdığını söyledi.

45-54 yaş aralığında meme kanseri sıklığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Koçer, ülkemizde meme kanseri sıklığının 50 yaşına kadar ciddi bir şekilde artış gösterdiğini, bu artışın 45-49 yaş grubunda zirveye ulaştığını belirtti. Meme kanserinden korunmak için düzenli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Koçer sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Koçer spor yapmanın meme kanserinin olumsuz seyrinin yüzde 20 daha az olduğunu söyledi.

“Kurtulma Şansı En Yüksek Kanser Türüdür”

Tüm kanser türlerinde ve özelikle meme kanserlerinde erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Koçer,” Kanser türleri arasında erken teşhis edildiğinde kurtulma şansının en yüksek olduğu kanser türü meme kanseridir. Meme kanseri ölüm oranlarını azaltabilmek için insanların bu konuda daha bilinçli olması ve kanseri yenebileceğinin farkında olması gerekmektedir. Birçok hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis tedavide başarının en önemli anahtarıdır.” diye konuştu.

Meme kanseri ile ilgili bir takım yanlış bilinen gerçeklerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçer erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirtti. Mamografi çektirmenin sağlığa zararlı olmadığını aktaran Prof. Dr. Koçer Dijital Mamografi cihazları ile birlikte mamografi çekimi sırasında alınan radyasyonun çok düşük olduğunu belirtti.

Meme kanserinde ağrının çok az sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Koçer meme ağrısının kadınların hormonal döngüsüne bağlı olduğunu ve her meme ağrısının meme kanseri belirtisi olmadığını aktardı. Erkeklerde meme kanserinin görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Koçer görülme oranlarının kadınlara göre daha düşük olduğunu ifade etti.

Haber: Büşra Atahan

 

 

 
1.493 kez görüntülendi.

YORUMLAR

  1. Özlem Mutlu dedi ki:

    Belma hocam çok başarılı,zeki ,sevgi dolu kocaman bir yüreği olan çok güzel bir doktor,arkadaş,sırdaş, o herşey…Yıllar süren tedavi süresince her zaman yanımdaydı..Kimsenin göremediğini gördü,bulamadığını o buldu ve kimsenin bilemediği sorularıma cvplar verdi.. Zorlu yollarda birlikte yürüdük ve başardık.ilgili,mükemmel bir karakteri ve profesyonelliği var.Ben gözüm kapalı güveniyorum.Gel derse gelirim,git derse de giderim…Canınızı emanet edebileceğiniz harika bir doktor..onu çok seviyorum..Belma hocam sakarya için çok büyük bir şans…Sakaryanın gözbebeği Belma Hocamdır….