Prof. Dr. İlhami Yurdakul SAÜFEST’teydi

Prof. Dr. İlhami Yurdakul SAÜFEST’teydi
11.05.2022
1.040
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği SAÜFEST’e konuk olan Prof. Dr. İlhami Yurdakul, “Her kitabın kendine has bir hikâyesi vardır” dedi.

Sakarya Üniversitesinin tertiplediği altı farklı festivali kapsayan SAÜFEST, seçkin yazarları konuk etmeye devam ediyor. SAÜFEST’e konuk olan bir diğer değerli yazar ise Prof. Dr. İlhami Yurdakul oldu.

Prof. Dr. İlhami Yurdakul ‘63 Mim Sembolizmi Bir Harf Bir Medeniyet’ konulu konuşması Kongre ve Konferans Merkezi Fuat Sezgin Salonunda gerçekleşti.

“Her kitabın kendine has bir hikâyesi vardır”

“Her faninin bir hayat hikâyesi olduğu gibi her kitabın kendine has bir hikâyesi vardır” dedi. Üniversitenin ilk yılında Osmanlı Arşivinde çalışmaya başladığını anlatan Prof. Dr. İlhami Yurdakul “Arşivdeki ilk çalışmam 1. sınıf öğrencisi olarak Evrakta Sahtecilik konusuydu.” diye konuştu.

Gerçek olan neydi?

‘Gerçek tarih veya yalan tarih var mı?’ sorusuna cevap veren Prof. Dr. Yurdakul, “Gerçek tarihi arşive gittiğimde 2-3 belge bulduğumda gerçek tarihi bulmuş olacağımı düşünüyordum.” dedi ve ekledi, “Zaman geçtiğinde gördüm ki gerçek tarih bir tek benim araştırıp, inceleyip bir sonuca vardığım tarihti. Benim dışımda her kim ne yazdıysa, şüphe ile bakmam gereken bir metin veya tarihti.”

“Her konuda bilgi sahibi oluyorsunuz”

Katalog taraması ve defter okumasının önemi üzerinde duran Prof. Dr. Yurdakul, “Katalog taraması yaparken arşivdeki bütün belgeleri okuyordunuz. Defter okuması yaparken ise metnin tamamını okuyordunuz.” ifadesine ek olarak “Dolayısıyla sadece kendi konunuzda değil, hemen hemen her konuda bilgi sahibi oluyordunuz. O dönemi, dijital dönemden ayıran fark bu yöntemlerdi” dedi.

Haber-Fotoğraf: Zekeriya Kaan Uçar
1.040 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.