‘Para Dedektifi’ Cem Seymen ile Söyleşi

‘Para Dedektifi’ Cem Seymen ile Söyleşi
03.12.2013
722
A+
A-

CNN Türk kanalında yayınlanan `Para Dedektifi` isimli programının sunucusu Cem Seymen, Sakarya Üniversitesi’nde bir söyleşiye katıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektörlük tarafından düzenlenen söyleşiye, CNN Türk kanalında yayınlanan `Para Dedektifi` isimli programının sunucusu Cem Seymen konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen söyleşide deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Seymen, Türkiye’nin dünyanın en büyük 21’inci ekonomisi olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin kalkınmasının tamamen endüstrileşmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

İthalat Rakamları Resmi Sitelerde Yok

Türkiye’nin ithalat rakamlarının kayıtlarının resmi makamların internet sitelerinde hiç bulunmadığını ifade eden Seymen, “Hangi ürün hangi yerden kaç paraya ne kadar alınmış bulamazsınız. İthalata dayalı bir tarım programı var. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin çok gerisinde olan G. Kore ise şu an dünyanın en büyük 8’inci ekonomisi. Kâğıtla yapıştırıcıyı bir araya getirmenin kısa adı inovasyon. G. Kore inovasyona 750 milyar dolar para ayırmış. Bu tür gelişmeler toplumsal refahı da beraberinde getiriyor” diye konuştu.

Türkiye’de tarımın köylülükle özdeş bir kavram haline getirildiğini ifade eden Seymen, “Tohum üretiliyor ancak toprak ilaçlarla, yanlış gübrelemeyle o kadar fazla kirletilmiş ki topraktan istenen verim bir türlü alınamıyor. Bütün bunların sorumlusu global firmalar. Dünyanın en pahalı mazotu, gübresi, ilacı Türkiye’de satılıyor. Seralar doğalgazla ısıtılıyor. Kullandığımız enerjinin neredeyse tamamı dışa bağımlı. Topraktaki verimin bu kadar düşmesinin üzerindeki nedenleri araştırmak gerekli. ABD’den ay çekirdeği ithal ediliyor. Köylümüz sahipsiz. Geçen yıl bir takım yanlış söylentilerle birlikte çok fazla ayçiçeği ekilmişti. Ayçiçeği fiyatı 2 lira olarak beklenirken, 90 kuruş olarak açıklandı” dedi.

Toprak Temizlenmeli

Çiftçinin bilinçlendirilmesi ve aydınlanmasının sağlanması gerektiğini dile getiren Seymen, ”Bu kadar verimli topraklara sahipken, işsizlik bu kadar artarken devlet, bir ziraat mühendisi, gıda mühendisi almıyor. Zehirlenen toprağın tekrar temizlenmesi gerekli. Bu durumun politik ya da muhalif bir tarafı yok. Türkiye’de çiftçinin, köylünün hakkı yeniyor. Şanlıurfa’da kuyu suyunu parayla köylüye satıyorlar. Buna birilerinin dur demesi lazım” dedi.

Devletin bütün büyük çaplı projelerinin İstanbul üzerine kurulu olmasının yanlış olacağını anlatan Seymen, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün yatırımları İstanbul üzerine yapamayız. Tarım arazilerinin tamamını imara açamayız. Avrupa devletleri Güney Amerika’dan kiraladıkları tarım toprağı ile gıdada dünya lideriyken, bizim altın değerindeki tarım topraklarımızla daha iyisi olmalıyız. Tarım toprağı olmayan İsveç, muzda dünya lideri. Sadece İstanbul’u kalkındırırsak Anadolu toprakları boş kalacak.  Tarımı iyileştirelim, insanlar topraklarından kaçmasın.”

03-12-2013 / ST
722 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.