Öz Geçmiş Hazırlama Tüyoları

Öz Geçmiş Hazırlama Tüyoları
27.05.2022
672
A+
A-

Yeni mezun adaylarımız ve yaz stajı başvuruları yapacak öğrencilerimiz için doğru öz geçmiş hazırlamaya dair yöntemleri Sakarya Üniversitesi Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğünden Prof. Dr. Yasemin Özdemir’le konuştuk.

İçinde bulunduğumuz bahar döneminin yarılanmasıyla birlikte Üniversitemiz yeni mezun adayları ve yaz stajı yapacak öğrencileri, kariyerlerini inşa etmek için doğru kurumu bulma heyecanı sardı. Modern dünyanın dinamikleriyle birlikte sektörde istihdam sağlamak isteyen adayların nasıl bir öz geçmiş (CV) oluşturmaları gerektiği kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bu nedenle Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü Prof. Dr. Yasemin Özdemir’le öz geçmiş hazırlamanın püf noktalarını inceledik.

“Tüm işletmelerin dijital CV istediklerini söylemek mümkün değil”

Başvuru sürecinde adaylara dair ilk izlenimi yaratan yazıdır. Adayın, başvuru sürecine kadar profesyonel ve sosyal yaşamında neler yaptığını insan kaynakları uzmanına kısaca aktararak açılan pozisyona uygun olup olmadığını belirtir. Elbette iş hayatında günceli yakalamak önemlidir ancak dijital dönüşümle birlikte alışılagelmiş kağıt öz geçmişlerin rafa kalkıp kalkmadığını sorduğumuzda Prof. Dr. Yasemin Özdemir “Açıkçası bu kadar genel ve keskin değerlendirmeler yapamayız. Çünkü işletmelerin yol haritasına göre kullandıkları insan kaynakları platformu ve yöntemi değişecektir ki burada KOBİ yapılandırmaları da söz konusu için tüm işletmelerin dijital CV istediklerini söylemek mümkün değil.” dedi. Özellikle dijitalleşmeye önem veren uluslararası şirketlerden bahseden Özdemir, klasik yazılı öz geçmişlerden ziyade adayların farklı medya araçları kullanarak kendilerini ifade edebilmelerinin daha önemli olduğunu vurguladı.

“İlan okumayı öğrenin”

Öz geçmişleri geleneksel ve dijital olarak ayırırsak hard copy (basılı kopya) olanları hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduğumuzda Özdemir, “İster dijital ister hard copy olsun firmaların büyük birçoğu KVKK’ye (kişisel Verinin Kullanımı Kanununa) göre sistemlerine işliyorlar. İnsan kaynakları portallarını pek çok şirket ve iş arayan kişi kullanıyor.” diye belirtti. Prof. Dr. Özdemir iş başvurularında ve öz geçmiş hazırlarken önemli olan unsurun başvurulacak ilanın gereksinimleri ve firmanın yapısına uygunluk olması gerektiğini ve bunu yapabilmenin en kısa yollarından birinin de ilan okumayı bilmek olduğunu vurguladı. Konuşmasına devam eden Yasemin Özdemir, “Biz Kariyer Planlama Kurumu olarak her yıl üniversitemizin güz yarıyılında doğru cv hazırlama yöntemlerine dair ders veriyoruz. Amacımız söz konusu kafa karışıklığını çözümleyerek insan kaynaklarına doğru şekilde hitap eden öz geçmişler oluşturulmasına yardım etmek. “ ifadelerini kullandı.

“Maksimum 2 sayfa olarak hazırlanmalı”

Diğer bir merak edilen konu da yeni mezun adaylarının ya da mezunların öz geçmişlerinin maksimum kaç sayfa olması gerektiği. Konu dahilinde, “Bunun net bir formülü olmasa da maksimum 2 sayfa olarak hazırlanmalıdır. Çok aktif bir öğrencilik ve iş hayatı deneyimine sahipse bu sefer neyi ön plana çıkaracağını planlaması gerekiyor. Bazı kısımlardaki deneyimlerinden uzun uzadıya bahsetmektense sadece tarihleri yazarak ilerleyebilirler.” şeklindeki sözleriyle açıklamalarına devam etti.

“Türkiye’de genellikle fotoğraf olması arzu ediliyor”

Tartışmalı olan bir başka konu CV’ye fotoğraf konup konulmaması üzerine olduğundan bahseden Prof. Dr. Özdemir, “Hangi ülkeye özel hazırladığınıza göre değişkenlik gösterse de Türkiye’de genellikle fotoğraflı öz geçmiş olması arzu ediliyor. Zira bireyin ön planda olacağı bir pozisyondaysa fotoğraflar ilk intibayı önemseyen firmalara kılavuzluk ediyor. Elbette bu konuda iş alımlarını yapan insan kaynakları birimi sorumlusunun bulunduğu yaş grubu dahi fark yaratabiliyor.” açıklamasında bulundu. X ve Y kuşağı bireylerin yakın dönemde doğmalarına rağmen görüşleri ve işe alım kriterlerinin değişebildiğini belirten Prof. Dr. Yasemin Özdemir, “Bu nedenle genel kitleye hitap etmek için vesikalık gibi bireyin düz bir zeminde, tek başına, sade kıyafetlerle (örneğin beyaz renkli bir gömlek) yüzü net bir biçimde görülecek şekilde bir fotoğraf koyması gerekiyor.” diyerek öz geçmişte fotoğrafın önemini vurguladı. Prof. Dr. Özdemir, “Bazen bize gelen öz geçmişlerde görüyoruz. Ortak bir arkadaş grubu fotoğrafından kesilmiş ya da arkadaşıyla birlikte olduğu fotoğrafını koyan kişiler var. Durum böyle olunca kendilerine ulaşıp biz hanginizi işe alacağız demek istiyoruz.” diye ekleyerek konuşmalarını noktaladı.

 

Haber: Elif Kutlu
672 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.