Öğrenmek Yaşam Boyu Gerçekleşir

Öğrenmek Yaşam Boyu Gerçekleşir
18.04.2019
997
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından ”Öğrenmeyi Öğrenmek” isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleşen etkinliğe Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Araştırma Görevlisi Burcu Koç konuşmacı olarak katıldı.

Öğrenmenin, beyne duyu organları vasıtasıyla aktarılan verilerin değerlendirilip gerekli olanların hafızaya kaydedilmesi ve sonrasında ihtiyaç anında hafızadan geri çağrılabilmesi süreci olduğunu söyleyen Arş. Gör. Burcu Koç, öğrenmeye etki eden unsurların olduğunu belirterek ”Öğrenmeye etki eden unsurları sıralamak gerekirse; zihinsel süreçler, duygusal boyutlar, fizyolojik durumlar, ruh halleri, zaman ve mekândır diyebiliriz” dedi.

Öğrenmenin sosyal boyutu önemli

Öğrenmenin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu kaydeden Koç, bu sürecin farklı aşamalarla gerçekleştiğini ve bu aşamaların öğrenmeye hazırlık, uyarıcı öğrenme, genişleme, ezberleme ve öğrenme uygulaması olduğunu söyledi.

Öğrenmenin sosyal boyutunun çok önemli olduğunu aktaran Burcu Koç, ” Bilgiler toplulukların hayatlarıyla çok önemlidir. Öğrenme, bir üyelik faaliyetidir, pratikte bulunmaya dayanır. Katılım ve yetkilendirme ayrılmaz bir bütündür ve toplumumuz ömür boyu öğrenen insanlardan oluşan bir toplumdur” ifadelerini kullandı.

Uyku beyin için gerekli

Beynin yapısı hakkında bilgi veren Koç, yetişken bir insan beyninin 1.2 – 1.4 kilogram arasında olduğunu vurgulayarak, solunumla alınan oksijenin %25’nin beyne gittiğini, tüketilen gıdalardan kazanılan enerjinin %20’sini beynin kullandığını ve vücuttaki kanın %15’ini beynin kullandığını ifade etti. Beyin mesajlarının hızının saniyede 580 km’yi bulabildiğini kaydeden Koç, ” Saniyede 11 bilgi yüklense bile, bir insan ömrü boyunca hafıza kapasitesinin yarısından çok azını doldurabilir. Dünyanın en hızlı bilgisayarı saniyede 1 milyar hızla işlem yapabilirken, insan beyni saniyede 1 katrilyon hızla işlem yapabilmektedir” dedi.

Uykunun beyin için oldukça gerekli olduğunu dile getiren Koç, ”Beyin 7 gün 24 saat çalışır, bu nedenle boş kalmayı sevmez. Beyin çok yoğun çalıştığı için uyku beyin için oldukça gereklidir. Beyin her zaman amaç doğrultusunda çalışır, her zaman olumlu düşüncelerle beslenmelidir, renk, şekil, canlılık, hareket beyin için gereklidir. Beyin kesin, net ve tam olarak kendisinden ne istendiğini bilmelidir” ifadelerini kullandı.

Beş anahtar prensip

Beynin anlamak ve anlamlandırmak için çok önemli bir işlevi olduğunu söyleyen Koç,” Beş anahtar prensip ile bunu özetleyebiliriz, beyin dünyayı anlamak ve keşfetmek duygularını sever, beyin bağlantı kurmayı sever, beyin kalıplarla yayılır, beyin taklitleri sever ve beyin stres altında çalışamaz” şeklinde konuştu.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından son buldu.

18/04/2019 – Havvanur Kaldırım


997 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.