Nargilede Enfeksiyon Riski

Nargilede Enfeksiyon Riski
07.03.2018
5.162
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, nargile kullanımının enfeksiyon riski barındırabileceğine dikkat çekti.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve ekibi, nargile kullanımının zararlarını araştırdı. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılmakta olan nargilenin enfeksiyona yol açtığının belirtildiği araştırmada, nargilenin insan sağlığı bakımından ciddi riskler barındırdığı belirtildi.

Nargile, sigaradan daha masum değil!

Halk arasında nargile içilmenin sigaraya göre daha az zararlı olduğu gibi yanlış bir algı söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Altındiş, “Sigaraya göre tütünün daha düşük sıcaklıklarda ve pürüzsüz bir duman olarak akciğerlere çekilmesi, nargilenin tütünün yanması ile ortaya çıkan toksik ve kansorejen maddeleri azalttığını ya da daha az zararlı formlarının ortaya çıktığı gibi yanlış düşünceler nargilelerin kullanımı arttırmaktadır. Bunun bir sebebi de, sanki tütünün yanması ile ortaya çıkan zararlı maddelerin nargiledeki suyun içerisinde kalmakta olduğu inanışının yaygın olmasıdır” dedi.

Bilimsel çalışmalara göre nargilenin sigaradan çok daha zararlı olduğua dikkat çeken Prof. Altındiş, “Örneğin; tek bir oturumda sigara içenlere kıyasla yaklaşık 150 kat daha fazla duman teneffüs edilmektedir. Dahası, nargile dumanı süzülmediğinden 1 saatlik seansta bile sigara dumanıyla aynı toksik maddelerin çoğunu çok daha yüksek miktarlarda içerdiği kanıtlanmıştır. Tütün tüketiminin farklı bir şekli olan nargilenin akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları, diş eti ülserleri, düşük doğum ağırlığı gibi birçok ciddi sağlık problemine yol açtığı gösterilmiştir” diye konuştu.

Nargileye bakteriyel ve üreyen bakteri türleri açısından bakıldığında ağızlık kısmının içi ve dışı ile sap kısmın yoğun olarak enfeksiyon bulunduğunu ifade eden Prof. Altındiş, Gram pozitif, gram negatif bakteriler ve mantarların bu kısımlarda daha fazla ürediği söyledi.

Nargilelerin özellikle de ortak kullanılmasının bulaşıcı hastalıkların transferi için risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Altındiş, Nargilelerin temizliği ve hijyeni ile ilgili prosedürler geliştirilmeli, temizlenme zamanları tanımlanmalı ve gerek işletmeciler gerekse de kullanıcılar bu konuda eğitilmeli ve bilinçlendirilmeli uyarısında bulundu.

07.03.2018 – YC


5.162 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.