Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar Konferansı

Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar Konferansı
21.09.2011
639
A+
A-

 

Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu  “Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar” konulu bir konferans verdi.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda 21 Eylül Çarşamba günü düzenlenen konferansa öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Mühendisliği çalışan bir şeyin üretimi olarak tanımlayan Prof. Dr. Karagözoğlu, “İnsanoğlu kendi şahsi kabiliyetlerini artırmak için alet ve yöntemler geliştirmektedir. Böylece daha rahat bir bilgi toplama ve akışı sağlanmakta ve günlük yaşam kolaylaşmaktadır. Mühendislik teknolojin gelişimi ve topluma uyarlanmasıdır. Fakat bu uyarlamayı yaparken dikkatli olmak gerekir. Ekonomiyi, çevreyi ve toplumsal düzeni bozmamak ve yıpratmamak gerekiyor. Yoksa yapılan uyarlama hiçbir işe yaramaz.” diye konuştu.

“Mühendisler Sosyal Olmalı”

Mühendislerin sosyal konulara da vakıf olmaları da gerektiğini dile getiren Karagözoğlu, “Mühendisler sadece teknik ve mühendislik konularına değil aynı zamanda ekonomi, siyaset ve sosyoloji gibi ilimlere de vakıf olmalılar. Çünkü mühendislerin çalışma alanlarının bir görünen bir de dolaylı etkileri vardır. Bu etkiler dolaylı olarak toplumun her kesimine yansır.”  dedi.

Karagözoğlu, mühendislerin ahlaklı ve etik değerlere bağlı olmalarına vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Mühendislik uygulamalarında çoğu kez karmaşık ve net olmayan durumlarla karşılaşılır. Bu durumda verilecek kararlar başkaları için çok kritik olabilir. İnsanın yetişme  tarzı ve değer yargıları burada çok önem kazanır.”

Mühendisler Etik Değerlere Bağlı Olmalı

İlim sahibi olmanın insana tabiatın hakikatini bilme imkanı sunduğunu söyleyen Karagözoğlu, ancak ilim ve teknolojinin,  iyi ve kötüyü ayırt etmeden işlerin nasıl yürütüleceğini gösterdiğini söyledi. Karagözoğlu şöyle konuştu: “Elimizdeki teknolojiyi iyi veya kötü yönde kullanabiliriz; teknoloji bize bu imkanı veriyor. Fakat bize bunu nasıl kullanacağımızı belirten ahlaktır. İyiyi kötüden ayırt etme özelliğine ahlak denir. Belli bir meslek dalında ahlakın uygulamasına da etik denir. Bu nedenle mühendislerin ahlaklı ve meslek etik değerlerine bağlı olmaları gerekir.” dedi.

Konferans Karagözoğlu’nun mühendislik öğrencileriyle geçmiş deneyimlerini paylaştığı kokteylle sona erdi.

21/09/2011 – Adil Bical


 

 

 
639 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.