MUFAM’da Mikroiktisadın Tartışılmayan Yüzleri Konuşuldu

MUFAM’da Mikroiktisadın Tartışılmayan Yüzleri Konuşuldu
07.03.2022
872
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından “Mikro iktisadın (pek) tartışılmayan yüzleri” konulu çevrimiçi seminer düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonometri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Avni Önder moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, Moğolistan Millî Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uuganbaatar Ninjbat konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Ninjbat yaptığı sunumda Mikro iktisadın pek tartışılmayan noktalarından bahsetti.

Sunumunda mikroiktisat ve matematiksel iktisattan bahseden Doç. Dr. Ninjbat, “Günümüzde ampirik şeylerle uğraşan iktisatçılar çok teori ile uğraşanlar az. Bana göre bu durum zamanla tam tersine dönecek, zaten şu an lisans eğitimlerinde mikroekonominin çok basitleştirilmiş bir yönünü veriyoruz” dedi.

Sunumunun devamında mikroiktisadın üç temel taştan oluştuğuna değinen Doç. Dr. Ninjbat, “İlk olarak tercihleri düşünürüz ve kurumsal bir çerçeveye oturturuz. Daha sonra aldığımız tercihler bir araya gelir ve dengeyi oluşturur. Bu ikisi gerçekleştikten sonra bir etkinlik yapma zorunluluğu beraberinde gelir” ifadelerini kullandı.

Lisans ve yüksek lisans modellerinden bahsederken lisans zamanında çok oyuncak bir model anlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Uuganbaatar Ninjbat “Yüksek lisans eğitimine geçtiğimizde zorlanırız bunun sebebi ise mikroekonomi için lisans eğitiminin çok basit olmasıdır” dedi.

Tüketici ve üretici ilişkilerinden bahsederken ise iktisat açısından bunun bir tercih olduğunun ve modern iktisat için koyulan üç ya da beş aksiyoma tabi kalınması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasının sonunda Ninjbat mikroekonominin gittikçe önem kazandığını, gelecekte kullanılan iktisat için simülasyon ve yazılım öğrenmenin şart olduğunu söyleyerek öğrencilere tavsiyede bulundu.

Seminer, Doç. Dr. Ninjbat’ın sunumunun ardından gerçekleşen soru cevap etkinliği ile son buldu.
872 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.