Mete Yarar KİTAPFEST’e Konuk Oldu

Mete Yarar KİTAPFEST’e Konuk Oldu
11.05.2022
1.159
A+
A-

Sakarya Üniversitesi bünyesinde düzenlenen SAÜFEST’in “Ukrayna’dan Çıkarılacak Dersler” söyleşisine Yazar Mete Yarar konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına coğrafyanın kendi içinde onlarca savaşı barındırdığına değinerek başlayan Yazar Mete Yarar, “90’lı yıllardan beri Bosna-Hersek Savaşı, Gürcistan Savaşı, Karabağ Savaşı, Körfez Savaşı ve Suriye Savaşı gibi olaylarda komşularımızın bir fiil içinde yer almadığı hiçbir şey problem olmadı. Bu konuları toparlarsak aslında ‘Alınacak Dersler’ diye kitap yazılır.” dedi.

“Maalesef bu süreç bitecek gibi durmuyor”

Rusya-Ukrayna Krizi konusunda değerlendirmelerde bulunan Mete Yarar, “Maalesef bu süreç bitecek gibi durmuyor. Bölgesel başlayıp küresele doğru gidebilecek büyük çaptaki bu çatışmayı 2025 yılına kadar dünyada yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Aslında Rusya ile Batı bloğunun bir devrim yaşayacağı ve arkasından bu gerilimin farklı bir versiyonunun Çin’de yaşanacağını hepimiz biliyoruz. Bu savaş belki konvansiyonel olarak bitebilir. Ancak bu savaşın hibrit bölümlerini yani ekonomik ambargoları, enerji savaşlarını göreceğiz. ” ifadelerini kullandı.

“Ben bu savaşı Vietnam Savaşına benzetiyorum”

Rusya-Ukrayna Savaşını 21 yıl süren Vietnam Savaşına benzettiğini söyleyen Mete Yarar, “Hatırlayın, ABD Vietnam’a müdahale ettiğinde Vietnam’daki kuvvetlerin arkasında Rusya ve Çin vardı. Bugün ise Vietnam Savaşı’nın başka bir versiyonunu; Ukrayna savaşında Rusların karşısında bu sefer Batı Cephesi ve NATO’nun olduğu bir savaşı görüyoruz.” diyerek Rusya-Ukrayna savaşının çok daha yıkıcı olma özelliğine sahip olduğu öngörüsünde bulundu.

Bu savaşta Rusya’nın kendisini haklı çıkarabilecek bir konumda olmadığını belirten Mete Yarar, “Hiçbir ülke başka bir ülkenin toprağına terör hariç müdahale edemez. Bugün yaşanan sürecin içerisinde Rusya’nın kendisini haklı çıkarabilecek herhangi bir konumu yok. Avrupa’nın göbeğinde yaşanan bu savaşın sonuçları budur demek için çok erken. Zaman bize yaklaşık birkaç yıl sonra bir veri verme ve bu verinin sonuçlarını hep beraber görme imkânını verecek.” dedi.

“Bir ülkenin konvansiyonel bir savaşı sürdürebilme süresi altı aydır”

Bir ülkenin konvansiyonel bir savaşı sürdürebilme süresinin altı ay olduğunu belirten Mete Yarar, “Altı aydan fazla bir ülke ne askeri anlamda ne ekonomik anlamda ne de siyasi anlamda bir savaşı sürdüremez ve finanse edemez. 2008 Krizinin sebebi de Irak ve Afganistan savaşının maliyetinin yaklaşık iki trilyon dolara çıkmasıydı. Bu savaşın Rusya için öngörülen maliyeti 2 milyon dolar. Hemen biterse bir milyon dolara, uzun süre bitmezse yaklaşık 3-4 trilyona mal olacak.” açıklamasında bulundu.

Söyleşi soru- cevap şeklinde devam etti. Mete Yarar söyleşinin ardından imza gününde kitapseverlerle bir araya geldi.

Haber: Rabia Uçar
1.159 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.