Mehmet Erman: “Sinemada Ya Ağlatacaksınız Ya Güldüreceksiniz”

Mehmet Erman: “Sinemada Ya Ağlatacaksınız Ya Güldüreceksiniz”
26.10.2020
13.541
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesinin düzenlediği 6’ncı Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivalinde yapılan “Sinema ve Mekan İlişkisi: Bir Sinema Mekanı Olarak Sakarya ve Hürrem Erman” konulu söyleşiye sinemacı Mehmet Erman konuk oldu.

Erman, SAÜ İletişim Fakültesi Arş. Gör. Aynülhayat Uybadın’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, film yapımcısı ve sinema işletmecisi amcası Hürrem Erman’ın ve Erman ailesinin Sakarya’daki sinemacılık faaliyetlerini anlattı. 1948 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği “Damga” filmiyle yapımcılığa başlayan ve gösterime girdiği dönemde gişe rekorları kıran “Vurun Kahpeye” (1964) başta olmak üzere Türk sinemasında çok sayıda tanınmış filmin yapımcısı olan Hürrem Erman’ın yerli sinemaya katkılarından bahseden Mehmet Erman, Erman ailesinin Sakarya’da sinema işletmeciliğindeki öncü faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.

“Ya ağlatacaksınız ya güldüreceksiniz”

Sakarya’nın ilk özel sineması Saray Sineması’nın da kurucusu olan Erman ailesinin bir ferdi olarak çocukluğundan beri sinema sektörünün içinde olduğunu belirten Mehmet Erman, Yeşilçam’ın yükselişte olduğu 1960’lardan 1970’li yıllara uzanan dönemdeki sinema ve seyirci kültürü hakkında da çarpıcı bilgiler aktardı. Türkiye’de sinema seyircisinin geçmişte olduğu gibi bugün de melodram ve komedi türüne ilgi duyduğunu ifade eden Erman, “En çok bu iki tür izleniyor günümüzde de. Ya ağlatacaksınız ya güldüreceksiniz” dedi.

“Televizyon sinemaları yerle bir etti”

Söyleşisinde televizyonun sinema sektöründeki etkilerine de değinen Erman, 1971’de Sakarya’ya televizyonun gelmesinin ardından bir sinema işletmecisi olarak yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:

“Aileler, televizyon var diye evden çıkmıyor tabii. Biz de etkilendik, o yüzden sokaktaki insanları etkilemek, halkı salonlara çekmek için avantür filmler koyduk.”

Kendi dönemlerinde vizyondaki filmlerin seyirciden ilgi görmediği durumda gösteri için sihirbaz Zati Sungur’u çağırdıklarını ve haftalık hasılatı gözden çıkardıklarını anlatan Erman, söyleşinin sonunda bugünün koşullarında sinema salonu açmanın ve işletmenin her zamankinden daha olanaksız hale geldiğini vurguladı.

Haber: Yunus Güneş


13.541 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.