LED Teknolojisi ve LED’li Aydınlatma Sistemleri Konferansı

LED Teknolojisi ve LED’li Aydınlatma Sistemleri Konferansı
06.11.2015
903
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından “LED Teknolojisi ve LED’li Aydınlatma Sistemleri” isimli konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz ve Ancha Lighting firmasından Gürkan Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.

Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, konuşmasında LED’lerle ışık üretmenin iki yöntemle mümkün olduğunu belirterek, “LED’lerle beyaz renk elde etmek için kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç renk yongasını tek bir pakette birleştirip aynı anda yapmanız gerekir. Yani doğadaki en baskın üç rengi bir araya getirince beyaz renk ortaya çıkıyor. Ya da ikinci bir yöntem olarak, mavi LED’in üzerine sarı fosfor kılıf geçirdiğinizde, mavi ışık sarı fosfordan geçtiğinde beyaz rengi alıyor. Böylece günümüzde kullandığımız beyaz renge ulaşmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

LED’ler ciddi kamaşma ve körlük problemlerine neden olabilir

LED’leri günlük hayatta çalıştırabilmek için önemli bir elektronik alt yapısına ve kontrol işlemleri için önemli bir güç elektroniği bilgisine ihtiyaç olduğunu söyleyen Yavuz, LED konusundaki sorunlara da değindi. Yavuz, “LED ışığının kullanım amacına göre yönlendirilmesi, LED konusunda en büyük sorunlardan biridir. Çünkü günümüzde LED’ler çok parlak ışık veriyor. İnsan gözüyle LED ışığını birebir temas ettirmememiz lazım. LED, çok ciddi kamaşma ve körlük problemlerine sebep olacak nitelikte bir aydınlatma malzemesidir. LED’lerde günümüzde devam etmekte olan sorunlardan bir tanesi de soğutma sorunudur” diye konuştu.

LED sektöründe çalışmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Yavuz, “LED sektöründe çalışmak istiyorsanız aydınlatma tekniğine hâkim olduğunuz kadar, elektronik ve güç elektroniği konularına da hâkim olmalısınız ” dedi.

Gürkan Yıldırım ise sunumunda, “LED’ler diğer genel ışık kaynakları ile aynı mıdır? LED’in ömrü 100 bin saat olabilir mi?”, “LED günümüzde tüm uygulamalarda kullanılabilir mi? LED enerji tasarrufu yapar mı?”, “LED gelecek dizayn ve projelerinde kullanılabilir mi?” gibi soruların yanıtlarına yer verdi.

En önemli kalem aydınlatma tesisatları

Konferansın amacının, aydınlatmadaki enerji verimliliğinin tartışılması olduğunu ifade eden Yıldırım, “LED, enerji verimliliği olarak birinci sırada görünen kalem ama bu malesef ki yanlış biliniyor. Enerji tüketimini sağlayan en önemli kalem, aydınlatma tesisatlarıdır” şeklinde konuştu. Yıldırım, LED’lerle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Bugün enerji verimliliği dediğimizde hemen LED teknolojisi akla geliyor, bu doğru değil. Çünkü her zaman LED’ler, istenen yüzde yüz enerji tasarrufunu sağlayamayabilirler. Arkasındaki faktörleri doğru değerlendirmemiz lazım. Elektronik bir alt yapıdan geldiğini ve çok önemli bir elektronik alt yapıyla kontrol edilmesi gerektiğini unutmamamız gerekiyor.”

LED’lerin doğrudan ışık kaynağı olmadığına dikkat çeken Yıldırım, LED’lerin bir elektronik devre elemanı olduğunu ve ancak doğru şekilde bir araya getirilen bileşenlerden sonra bir aydınlatma ekipmanı olabileceğini sözlerine ekledi.

06/11/2015 – KD
903 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.