Kur’an’da Nesih Problemi

Kur’an’da Nesih Problemi
17.03.2016
1.120
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Kur’an’da Nesih Problemi” konulu bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları kapsamında düzenlenen “Kur’an’da Nesih Problemi” konulu konferansa, Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyatı Merkezi Öğretim Üyesi, Filistin asıllı Prof. Dr. Omar Hamdan konuşmacı olarak katıldı. İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Kulübü Öğrenci Topluluğu (Multeka lugati’d-dât)  tarafından organize edilen konferansa,  İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

İslam’ın ilim ve amel arasında dengeyi gözetmeyi öğütlediğini ve bununla ilgili pek çok ayet ve hadis olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Omar Hamdan, “Kur’an’da nesih probleminin ıstılahî bir mesele olduğunu ve bu konu ile ilgili sorunların kavram kargaşasından kaynaklandığını” söyledi. Prof. Dr. Hamdan, Mastar olan “nesih” kavramının değil ismi fail ve meful olan “nâsih” ve “mensûh” kavramlarının kullanılması gerektiğini ifade etti.

Nâsih ve mensûh konusu ile ilişkilendirilen ayetlerin sayısının tefsir usulü literatüründe 42 ayetle başlayıp 285’e çıkartılıp günümüzde nesih yoktur noktasına kadar geldiğini söyleyen Prof. Dr. Hamdan, neshin var olduğunu ama belirli şartlara bağlı olarak bir ayetin başka bir ayeti neshedebileceğini belirtti.

Ferin aslı nesh edemeyeceği kuralının bazı alimler tarafından göz ardı edildiğini belirten Prof. Dr. Hamdan,  Kur’an’daki savaşla ilgili ayetlerin barışla ilgili ayetleri neshedemeyeceğini, çünkü İslam’da asıl olanın savaş değil barış olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konferansın ardından Prof. Dr. Omar Hamdan’a, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı H. Mehmet Günay tarafından hediye takdim edildi.

Prof. Dr. Omar Hamdan konferansın ardından Arapça Dil Kulübünü de ziyaret ederek Topluluk Akademik Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve Öğrenci Başkanı Muhammed Nur Ali Tabanlı’dan faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Kulübün İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin Arapça seviyelerini geliştirilmesine yönelik olarak yaptığı Arapça konferanslar, Arapça filim izletileri, pratik konuşma grupları, Bahçe Sohbetleri gibi çalışmalardan dolayı kulüpte görev alan öğrencileri tebrik etti ve bu çalışmaların yapıldığını öğrenmekten dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

17.03.2016 – YC
1.120 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.