Kramponlu İşçiler

Kramponlu İşçiler
09.07.2012
818
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal İyem, futbolcuların çalışma hayatlarını konu alan “Kramponlu İşçiler” kitabı hakkında bilgi verdi.

NTV Gece Bülteni’ne konuk olan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal İyem, futbolcuların çalışma hayatlarını konu alan “Kramponlu İşçiler” kitabı hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de 5 Bin Profesyonel Futbolcu Var

Türkiye’de futbolcuların zengin bir yaşam sürdükleri şeklinde yanlış bir algı olduğunu ifade eden İyem, yaptığı araştırmalarda futbolcuların yaşamlarının medyada göründüğü gibi çok rahat olmadığını dile getirdi. İyem, şunları söyledi: “Türkiye’de 5 bine yakın profesyonel futbolcu var. Bunun kaç tanesi medyatik ya da ekranda bizi izleyenler, kaç tane futbolcu tanıyorlar? Bunlardan ancak yaklaşık 150 tanesini tanıyoruz. Bu kitapta geriye kalan diğer futbolcu arkadaşların emek süreçleri, çalışma hayatlarında ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını ele aldım.”

Futbolcuların Hayatları Medyada Göründüğü Gibi Değil

Medyada göründüğü gibi futbolcuların yaşamının diğer meslek dallarına göre çok daha stresli olduğunu dile getiren İyem, şöyle konuştu: “Bir boş zaman çalışanı olarak futbolcular; sizin, benim, ekrandaki izleyicilerin boş zamanlarını değerlendirme aktivitelerinde çalışan insanlardır. Onlar; 24 saat futbolu düşünen, bir ortama girdiklerinde sürekli kendilerine futbolla ilgili sorular yöneltilen, her an işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya olan, bir anlamda bavulları kapının kenarında bulunan, seneye hangi kulüpte oynayacağız ya da geleceğimiz ne olacak kaygısı yaşayan insanlardır.”

Futbolcuların çalışma hayatları boyunca birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden İyem, Futbolcuların genç yaşlarda bu sürecin içerisine dahil olmalarıyla birlikte profesyonel olmak için çok uzun vadeli imzalar atmaları ve bu uzun vadeli imzalar karşılığında çok fazla gelir elde edememeleri; daha sonra da futbol hayatları bittikten sonra başka hangi meslekleri yapacakları konusundaki belirsizliklerin futbolcuların en sık karşılaştıkları sorunlar olarak sıraladı.

Mobbing Uygulaması

Bu sorunların yanında birçok futbolcuyu ruhsal yönden etkileyen ‘Mobbing’ uygulamasının da futbol dünyasında yaygın olduğunu vurgulayan İyem, mobbing hakkında şu ifadeleri kullandı: “Mobbing bir duygusal tacizdir. Bir çalışma ortamı içinde futbolcunun dışlanması, işini yaparken işiyle sürekli eleştiri alması ya da yalnız bırakılması bunlar bir anlamda mobbing uygulamalardır. Bunu zaman zaman taraftar grupları; bazen de takım arkadaşları futbolculara uyguluyor”

09/07/2012 – AB


818 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.