Klinik Mikrobiyota Güncelleme’23 Sempozyumu

Klinik Mikrobiyota Güncelleme’23 Sempozyumu
07.06.2023
1.187
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlıkta Bilişim, Teknoloji ve İnovasyon Araştırmaları Öğrenci Topluluğu (BİLTEKİN) tarafından Klinik Mikrobiyota Güncelleme’23 Sempozyumu düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş danışmanlığında faaliyetlerini yürüten BİLTEKİN tarafından 05-06 Haziran 2023 tarihleri arasında “Klinik Mikrobiyota Güncelleme’23″ isimli bir sempozyum düzenlendi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 8 farklı oturumdan oluşan sempozyumda, farklı klinik durum ve yaklaşımların mikrobiyota ilişkisi masaya yatırılarak yeni araştırma konuları gündeme getirildi.

Etkinliğin açılış konuşmalarını Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi ve BİLTEKİN Topluluğu başkanı Abdullah Kansu ve topluluk akademik başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş yaptı.

Mikrobiyota koruyuculuğu hekimliğin önemli bir alanın olmaya başladı

Sempozyumun ilk oturumunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Yalınay, “Mikrobiyom Modülasyonu; Beslenme ve Probiyotikler” konusu üzerine bir sunum yaptı.  Prof. Dr. Yalınay, konuşmasında mikrobiyotanın bozulması durumunda düzeltilmesi süreci ile alakalı en güncel bilgiler hakkında katılımcıları bilgilendirerek mikrobiyotanın artık bir halk sağlığı konusu olduğu, toplumun sağlıklı yaşamında en önemli gerekliliklerden birisi durumuna geldiğini söyledi.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Ahmet Tarık Eminler’in başkanlığında “Gastroenterohepatoloji, Obezite ve Mikrobiyota” konusu ele alındı. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasret Cengiz “Mikrobiyota ve Metabolik Sendrom-Obezite”, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Abdüllatif Şirin “Mikrobiyota ve İrritabl Bağırsak Sendromu” ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Fatih Eren “Mikrobiyota ve İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları” konuları üzerine birer sunum yaptı.

Prof. Dr. Selma Altındiş başkanlığında düzenlenen bir diğer oturumda ise “Ağız Mikrobiyotası ve Sistemik Hastalıklar” konusu ele alındı. Oturumda, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Akça ”Ağız Mikrobiyotası ve Sistemik Hastalıklar/Sistemik Hastalıklarda Oral Mikrobiyota” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

“Sağlıkta ve hastalıkta çocuklar mikrobiyota ve probiyotikler” oturumunun başkanlığını Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Ovalı yaptı. Oturumda, SAÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji – İmmunoloji bilim dalı’ndan Prof. Dr. Öner Özdemir alerjik hastalıklarda mikrobiyotanın öneminden bahsetti. Prof. Dr. Özdemir, çocukluk çağında ilk 1000 günde zorunluluk haricinde kullanılan antibiyotiklerin ileride kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi.

SAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursan Çınar sunumunda anne sütünün sağlık açısından önemi ve mikrobiyota ile ilişkisi hakkında detaylı bilgiler verdi. Prof. Dr. Çınar, anne sütü ile beslenmenin önemine dikkat çekti.

SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hilal Uslu Yuvacı Kadın Hastalıkları ve Doğum, Doç. Dr. İsa Yuvacı ise Göz Hastalıkları konusunda güncel mikrobiyota konularında bilgiler verdi. Doç. Dr. Hilal Uslu Yuvacı, Ağız mikrobiyotasının, doğum şekli ve Plasenta mikrobiyolojisi ile bağlantılı olduğunu söyledi.

SAÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Sevimli Dikicier cilt hastalıkları ve  ciddi bakteri çeşitliliği, Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu romatolojik hastalıklar ve mikrobiyota ile ilişkisi konularında birer sunum yaptı. Prof. Dr. Tekeoğlu, Romatolojik hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gerekenler

Sempozyumun sonunda yapılan değerlendirmede, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasına sağlıklı beslenmenin yanı sıra bakteri çeşitliliğimizi korumanın da önemine dikkat çekildi. Sağlıklı yaşam için akdeniz tarzı beslenmeye, hareketli yaşam, stresin azaltılması ve kaliteli uyku düzenin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Mikrobiyota nedir?

Vücudumuzdaki mikroorganizmaların toplamıdır. Bu mikroorganizmalar arasında bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler yer alır. Mikrobiyotamızın büyük bir bölümü bağırsaklarımızda bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikrobiyotanın insan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemi, beyin fonksiyonları ve hatta duygusal durum gibi birçok alanda rol oynadığı bilinmektedir. Bağırsak mikrobiyotası, sindirim sistemi boyunca bulunan mikroorganizmalar tarafından kontrol edilir. Bu mikroorganizmaların bir kısmı faydalıdır, örneğin; bağırsak hareketlerini düzenlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi işlevleri yerine getirirler. Diğer mikroorganizmalar ise zararlıdır ve sağlığımıza zarar verebilirler. Mikrobiyota değişimleri günlük pratikte pek çok hastalığın sebebi ya da sonucu gibi gözlenmektedir.


1.187 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.