Klasik Türk Müziği Üstadı Alâeddin Yavaşca SAÜ’deydi

10.04.2014

Klasik Türk Müziğinin yaşayan son üstadı Alâeddin Yavaşca’nın birbirinden değerli eserleri, Sakarya Üniversitesi’nde bir kez daha seslendirildi.

Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca ve eşi Ayten Yavaşca’nın onur konuğu olarak katıldığı konsere, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın eşi Nadire Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken ve eşi, Sakarya Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz katıldı.

SAÜ Devlet Konservatuvarı’ndan Prof. H. Selen Tekin ve Arş. Gör. Özge Zeybek’in Yavaşca’nın eserlerini seslendirdiği konsere, SAÜ’lü akademisyenler, öğrenciler ve Klasik Türk Müziği sevenleri yoğun ilgi gösterdi.

Hicaz, Hisar, Segâh, Rast ve Kürdîlihicazkâr gibi makamlardan çeşitli eserlerin icra edildiği konserde Ayten Yavaşca, her bir eserden önce eserin hikâyesi hakkında kısa bilgiler verdi.

Özel bir üniversitede Türk Müziği dersleri vermeye devam eden Alâeddin Yavaşca, konser arasındaki kısa sohbetlerde gençlere Türk Müziği heyecanını aşılamak gerektiğini söyledi. Türk müziği sayesinde gençlerin ufkunun açılacağını ifade eden Yavaşca, “Ben şair olacağım deyip oturup yazı yazmakla şair olunmaz. Şairlik ilhamla olur. Beste yapmak da bunun gibidir. Bizim de gayretlerimizle, gençlere bu doğrultuda heves verdiğimiz takdirde, bundan en güzel eserler doğabilir” diye konuştu. Aynı zamanda tıp doktoru olan Yavaşca, Türk Müziği konusunda gençlere karşı bir görevinin olduğunu vurgulayarak, “İki meslekten yoruldum ancak, bende olup da onlarda olmayan şeyleri ben onlara aktarmalıyım. Onun için hala konservatuvarlarda bu görevi devam ettiriyorum ve bunun meyvelerini de toplayabiliyorum” ifadelerini kullandı.

Alâeddin Yavaşça, konserin sonunda, konser günü yapılan tek prova ile Sadettin Kaynak’ın “Çıkar yücelerden haber sorarım” isimli Hüzzam eserini seslendirdi. Eserin ardından salondaki dinleyiciler Yavaşça’yı ayakta alkışladı.

10/04/2014 – ST