Kesme Atıklar Dolgu Malzemesi Olarak Kullanılabilecek

Kesme Atıklar Dolgu Malzemesi Olarak Kullanılabilecek
16.07.2013
1.122
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen proje ile kesme atıklarının polimer malzemede dolgu ve takviye malzemesi olarak kullanılabilecek.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akıncı tarafından yürütülen, Cam fiber takviyeli polyester boru (CTP) üretimi sırasında çıkan kesme atıklarının polimer malzemede dolgu ve takviye malzemesi olarak kullanılması çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Üniversite sanayi işbirliğine verdiği önemle bilinen Sakarya Üniversitesi’nin önemli bir adım attığını belirten Doç. Dr. Akın Akıncı, “2 yıldır San-Tez’den proje alınamıyordu. Bu sene itibariyle 3 proje kabulü almış durumdayız üniversite olarak. Üniversite sanayi işbirliğini vurgulamak adına önemli bir proje oldu.” dedi.

Doğaya Saygılı Bir Proje

San-Tez projelerinde sanayi ortağı istendiğini belirten Doç. Dr. Akıncı, “Sanayicinin işine yarayabilecek bir şeyler yapmanız, onun sorununa çözüm bulmanız gerekiyor. Sanayi ortağı bulmanız proje aşamasında çok daha fazla çaba sarf etmenizi gerektiriyor. Burada geri dönüşümünü sağladığımız termoset esaslı malzemelerin geri dönüşümü oldukça zor. Bildiğimiz plastik ürünler gibi tekrar ısıtılarak eritilemiyor. Çünkü içeriğindeki çapraz bağlar sebebiyle tekrar ısıtıldığında kömürleşiyor. Biz bunları PVC boruların içerisinde belirli oranlarda kullanarak geri dönüşümünü sağlayacağız. Bugün atık olan bu maddelerin bertaraf edilmesi için alıcılara belirli bir ücret ödeniyor. Geri dönüşümü sağlandığında belki bundan para bile kazanılabilecek. Doğayı koruduğu gibi bir miktar gelir kaynağı da olacaktır” diye konuştu.

Atıklar Kompozit Malzeme Olarak Kullanılacak

Ülke genelinde cam fiber takviyeli polyester boru üretimi yapan firmalar yaklaşık yıllık 2000 ton benzer atık her yıl doğaya atıldığını dile getiren Doç. Dr. Akıncı “Bu alanda Türkiye’nin en büyük boru üreticisi olan firmanın yıllık yaklaşık 500 ton kesme atığı çıkmaktadır. CTP sektöründe faaliyet gösteren tekne-yat üreticileri, şehir mobilyaları üreticileri de ilave edildiği zaman yaklaşık toplam 3000 ton/yıl atık miktarı ortaya çıkmaktadır. Cam, silis kumu ve reçine içerikli atık, doğaya bırakıldığında çevre açısından tehdit oluşturmasına rağmen kompozit malzeme üretiminde kullanılması ile bu sorunun ortadan kalkacağı düşünülüyor. Kullanılması düşünülen atık, dolgu/takviye malzemesi olarak PVC sektörüne katkı sağlayacak. Atık ile üretilecek ürünlerin özelliklerinin artması ve sektörde bu malzemenin kullanılması ile az maliyetli daha kaliteli ürünler üretilmesi bekleniyor. Atığın kullanılması ile yüksek performanslı düşük maliyetli ve çevre dostu ürünler elde edilecek ve CTP üreticisinin bertaraf masrafları da ortadan kalkacaktır” dedi.

Firma üniversite işbirliği çerçevesinde gerçekleşecek bu proje ile ülkemizde CTP üreticileri tarafından çevreye atılan önemli miktarda atığın tekrar malzeme üretim sürecine katılması planlanıyor. Bununla birlikte atığın, PVC içerisinde kullanılarak; çevreye verilen zararın ortadan kaldırılması, yeni PVC karışımlarında kullanılması ile maliyetlerin düşürülmesi, PVC ürünlerin özelliklerinin artırılması ile ticarileşebilir nitelikte ürün ve üretim yöntemlerinin oluşturulması ve geliştirilmesi de hedefleniyor.

16/07/2013 – CP
1.122 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.