Kansere Dikkat

Kansere Dikkat
23.07.2012
705
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, kanser konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu.

Kanserin Hücrelerin kontrolsüz olarak gelişim göstermesi durumu olarak nitelendiren Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal; “Vücutta hemen her dokuda bir kontrolsüz gelişme sonucunda tümörler oluşabilir. Bu tümörlerin bir kısmı iyi huylu, bir kısmı halk arasında kötü huylu olarak adlandırılan tümörlerdir. Epitel dokusu olarak adlandırdığımız dokudan kaynaklanan kötü huylu tümörlere kanser adını veriyoruz. Bununla beraber halk arasında belki doğru olmayan kullanışları ile örneğin; kan kanseri gibi bir takım adlandırmalar yapılması mümkün” diye konuştu.

Belirtiler Türüne Göre

Kanser belirtilerinin, kanser türüne göre değiştiğinin altını çizen Prof. Dr. Erkal; “Genel bir belirti serisi üzerinden konuşmak çok kolay değildir. Çünkü kanser belirtileri genellikle kanserin olduğu bölge ile ilişkilidir. Genel kanser belirtileri arasında halsizlik, kilo kaybı ve genel durum bozukluğu sayabiliriz. Ama bunun dışında bölgeye özel olarak, örneğin; akciğer kanserli bir hastada öksürük, nefes darlığı, belki kanlı balgam, baş ve boyun bölgesi kanserli bir hastada; ses kısıklığı, yutma güçlüğü olabilir” şeklinde konuştu.

Kanser Her Yaşta Meydana Gelebilir

Her yaş gruplarında kanser vakasının görülebileceğini belirten Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, “Dünya genelinde istatiksel veriler kanserin bir ilerleyen yaş hastalığı olduğunu söylüyor. Bu bağlamda özellikle 60 yaş üstü kanser açısından toplumun diğer kısmına göre daha büyük riskli. Ancak bundan yanlış mesaj alınmamalıdır. Kanser her yaşta görülebilen bir hastalık. Çocukluk çağının kendine özel hem hastalık başvuru şekilleri ile hem hastalıkların aslarıyla görülmeleriyle hem de tedavileri ile kendine özel bir grup kanseri var. Kanserin en az görüldüğü yaşlar ise 20 ile 40 yaş arasında olduğunu söyleyebiliriz. Ama bunun dışında her yaşta kanseri görme riski yüksektir” açıklamasında bulundu.

23/07/2012 – YC
705 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.