İslam Dünyasında Medeniyet Tartışmaları

İslam Dünyasında Medeniyet Tartışmaları
09.11.2016
760
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü (ORMER) tarafından “İslam Dünyasında Medeniyet Tartışmaları” isimli bir konferans düzenlendi.

Ortadoğu Enstitüsü Kudüs Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Doç. Dr. Lütfi Sunar konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Sunar, “Bir şekilde uygarlığın, medeniyetin teknik anlamda, akılcı anlamda gelişimi bütün dünyayı kontrol altına alan ve bütün dünyayı dönüştüren bir güç oluşturmuş vaziyettedir” dedi.

Batıcı perspektifi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sunar, “Bir dönem medeniyetçilik denildiğinde akla gelen Batıcı bir perspektifle, Batı’da ortaya çıkmış olan güçlü, dönüştürücü uygarlığın alınması gerektiğini, artık dünyanın böyle bir yer olduğu ve buna uyum sağlamaktan başka çarenin de bulunmadığını söyleyen bir perspektiftir. Bu perspektif aşağı yukarı İslam ülkelerinde iktidarlar eliyle uygulanan, bürokrasi kanalıyla topluma zorla kabul ettirilen, dönüştürücü bir biçimi de beraberinde taşıdı” diye konuştu.

Doç. Dr. Sunar sözlerine şöyle devam etti “Ağırlıklı olarak Müslüman memleketlerin yöneticileri bu görüşü uzunca bir süre savundular ve Batı karşısındaki yenilgiyi aşmak için, en azından siyasal bir bağımsızlık kazanmak için Batı uygarlığının belirli yöntemlerinin uygulanmasında bir engel görmediler. Kültürel olarak, dini olarak zaman zaman muhafazakâr tonları gösteriyordu devlet ama kamusal hayatta Batı’da üretilmiş olan teknikleri almakta bir sakınca görmüyordu”.

Etkinlik Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın merak edilen soruları yanıtlamasının ardından sonra erdi.

08.11.2016-  ŞB


760 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.