İşaret Dili Şart

İşaret Dili Şart
03.12.2016
936
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi tarafından “Neslihan Kurt ile İşaret Dili Üzerine” adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde 2 Aralık Cuma günü düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak işaret dili tercümanı Neslihan Kurt katıldı.

İşaret dili şart

İşaret dilinin öğrenilmesi ve yaygınlaşması gerektiğine değinen Neslihan Kurt, “İşaret dilinin yaygınlaşması için çok büyük çapta eğitimler yapılıyor, özellikle halk eğitimlerde. Üniversitelerde seçmeli ders olarak alına biliniyor. Ama yeterli değil. İşitme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için bu tür eğitimlerin çoğaltılması ve öğrenilmesi gerekiliyor. İşaret dili bilmek büyük bir ayrıcalıktır aslında. Kalabalık bir ortamda herkesin içinde söyleyemediğiniz şeyleri bu dil sayesinde iletişim kurarak söyleyebilirsin. Tabi bu işin güzel yanlarından biridir. Bizim asıl amacımız bu dili öğrenmek ve yaygınlaştırmaktır” diye konuştu.

Her ülkenin işaret dili farklı

İşaret dilleri hakkında bilgi veren Kurt, “Türkiye’de kullanılan Türk işaret dili. Ama uluslararası olan işaret dili de var. Bazı insanlar kızıyor ya bu dil neden sadece uluslararası değil diye. Hayır, her ülkenin kendine özgü kültürü var ve bu kültüre dayalı olarak işaret dili farklılık gösterebiliyor. Biz buna karşı değiliz çünkü her ülkenin farklı kültürel yapısı olması o ülkede konuşulan dilin farklılık göstermesi o ülkede yaşayan işitme engelliler için öğrenmeyi daha kolay hale getiriyor” şeklinde konuştu.

Onlar özel insanlar

İşitme engellilerin özel insanlar olduğunu ve özel eğitim almaları gerektiğini dile getiren Nesrin Kurt, “İşitme engellilerin kaynaştırma sınıflarında eğitim görmesine karşıyız biz. Çünkü işitme engelliler özel insanlar, onlarla özel olarak ilgilenmek gerekiliyor. 30 kişilik bir sınıfta 1 tane işitme engelli olduğu zaman o sınıftaki eğitmen de o 30 kişinin arasındaki işitme engelli öğrenciye gerekli ilgiyi gösteremiyor ve o öğrenci ne yazık ki gereken eğitimi alamıyor. Ve maalesef ki kaynaştırma eğitimi başladığından beri okullarda ki özel eğitim sınıfları kapatılıyor. İşitme engelli insanlara gerekli eğitim verildiği zaman harika işler başarabiliyorlar. Ben genelde işitme engelli kişilerle çalışıyorum ve onlarla beraber projeler yapıyoruz. Benim eksik kaldığım bir yerde hemen devreye girip beni tamamlıyorlar. Etrafımda işitme engelli insanlar var ve içlerinde avukat olan bile var. Onlar gerçekten özel insanlar” İfadelerini kullandı.

03/12/2016/M.İrfan Sevinç
936 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.