İnmede Zaman Altın Değerindedir

İnmede Zaman Altın Değerindedir
30.10.2018
936
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından inme konusunda bilgilendirici mesaj yayımlandı.

Dünya çapında her yıl yaklaşık 6 milyon insanın, her 6 saniyede bir kişinin de inme nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi verilen mesajda, şu ifadelere yer verildi: “İnme acil bir durumdur. Beyinin belirli bir bölgesine kan akımının gidememesi sonucunda ortaya çıkan klinik bir durumdur. Beyin kan akımının kesilmesi ile dakikalar içerisinde sinir hücrelerinin oksijen ve glukoz kaynakları tükenir. Beyin dokusu ölmeye başlar ve kalıcı fonksiyon kaybı oluşur. Hastanın yaşı kaç olursa olsun özellikle yeni gelişen ağızda kayma, kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozukluğu, denge kaybı ve görme kaybı olduğunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Acil inme geçirdiğinden şüphelenilen hastanın bakımında 4 basamak çok önemlidir; Toplum Farkındalığı, Acil Çağrı Servisi (112), Acil Nakil Hizmeti (Ambulans Hizmetleri) ve İnme Ünitesi.

Acil inme durumunda hastanın mevcut kliniği uygun ise; damar içi pıhtı eritici tedavi (trombolitik tedavi) ve beyin damar anjiosu (mekanik trombektomi) işlemleri ile tıkanan damar açılarak hastanın yeniden sağlığına kavuşması sağlanabilir. Bu her iki tedavi yöntemlerinde de önemli olan hastanın erken dönemde hastaneye ulaşabilmesidir. Bu nedenle zaman çok önemlidir.

Bu amaçla hastanemizde çevre illere de hizmet veren 6 yataklı ‘İnme Ünitesi’ hizmete açılmış olup Nöroloji ve Kardiyoloji kliniğinin ortak çalışmalarıyla hastalarımız için tüm dünyada uygulanabilen tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. 2014 yılında beri SÜEAH Nöroloji Kliniğinden Dr. Bilgehan Atılgan Acar ve Dr. Türkan Acar tarafından verilen trombolitik tedaviye ek olarak 2017 yılından itibaren de Kardiyoloji Kliniğinden Prof. Dr. Harun Kılıç ve Prof. Dr. Ramazan Akdemir’in desteği ile damar içi anjio (trombektomi) işlemi de başarıyla gerçekleştirilmektedir. Bu tedavi yöntemleri ile beyin damar tıkanıklığı olan 18 yaş üstü her yaştan hastaya müdahale edilebilmektedir.

İnme hem kalıcı sakatlık hem de ölüm riski yüksek olan bir hastalık olduğundan hasta ve yakınlarının inme benzeri şikâyeti olur olmaz en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları hayat kurtarır. Herkese sağlıklı bir ömür dileriz.”

29-10-2018 / ST
936 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.