İlklerimizden Bir Kariyer Öyküsü

İlklerimizden Bir Kariyer Öyküsü
13.03.2012
1.133
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dünya Kadınlar günü münasebetiyle 12 Mart Pazartesi günü “İlklerimizden Bir Kariyer Öyküsü” isimli bir sempozyum düzenledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma alanında ilklere ve başarılara imza atan Sakarya Milletvekili Doç. Dr. Ayşenur İslam, Yalova Valisi Esengül Civelek ve SATSO Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek konuşmacı olarak katıldı.

Kadın akademisyen oranı Türkiye ortalamasının üzerinde

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Türkiye’de, son yıllarda kadına verilen önem giderek artıyor. Pek çok alanda ve pek çok yönetim kademesinde, artık kadınları çok sık görmekteyiz. Örneğin, Türkiye’deki kadın akademisyenlerin oranı, diğer ülkelere göre daha fazla. Yurt dışında bu oran yüzde 15’lerde iken, Türkiye’de bu oran yüzde 35’ler civarında. Üniversitemizde ise bu Türkiye ortalamasının da üstünde. Üniversitemiz gelecekte kadınların hakim olduğu bir üniversite olabilir” diye konuştu.

Yasa, şiddet gören erkekleri de kapsıyor

8 Mart 2012’ kabul edilen, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkında bilgiler veren Sakarya Milletvekili Doç. Dr. Ayşenur İslam, “Bu yasa, bütün kadın vekillerimizin el emeği ve göz nuruyla oluşturuldu. Bu kanunu çok önemsiyoruz. Bu yasa, muhalefet partileriyle iktidar partisinin ortaklaşa uzlaşmasıyla çıkarıldı” dedi.

Yasanın, şiddet gören herkesi kapsadığını belirten Doç. Dr. İslam, “Bu yasa, kadınları, çocukları, aile bireylerini artı herhangi birisinin eşi olmayan kadınları kapsıyor. Ayrıca bu yasa, şiddet uygulanan erkekleri korumakta” diye konuştu.

Ayrımcılık talebinde bulunmadım

Türkiye’nin ikinci, günümüzün tek kadın valisi olan, Esengül Civelek ise hayatında ve iş yaşamındaki öyküsünü katılımcılarla paylaştı. Öğrencilere çeşitli nasihatlerde bulunan Yalova Valisi Civelek, “Çalışma yaşamım boyunca, bir anne, bir eş, bir kadın olarak görev, yetki ve sorumluluklarımı titizlikle yerine getirmeye gayret sarf ettim. Hiçbir şekil ve şartta, amirlerimden ve yöneticilerimden, anne olduğum için, eş olduğum için, kadın olduğum için ayrımcılık talep etmedim. İşimden keyif alarak çalıştım. Aynı zamanda da ailevi sorumluluklarımı yerine getirdim” dedi.

SATSO’da Bir İlk

Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası (SATSO) Yönetim Kurulu’’nın 88 yıllık tarihinde, Yönetim Kurulunun ilk bayan üyesi olan, Yıldız Bezek, kadın girişimciliği konusunda bir konuşma yaptı.

SATSO olarak, SAÜ ile birlikte sürekli işbirliği halinde olduklarını belirten Bezek, “SAÜ ile birlikte, seçilen 7 kız öğrenciye, Girişimcilik Nedir?, dersleri verdik ve kadın girişimcilerle 2 haftalık bir staj imkanı sunduk” dedi.

Cinsiyet eşitliği konusunda ilerleme kaydettik

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana, özelliklede son 10 yıl içerisinde, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir yol alındığının altını çizen SAÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir yol kat edildi. Ülkemiz, cinsiyet eşitliği konusunda pek çok ulusal ve uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere taraf oldu” diye konuştu.

Siyasette kadının topuk sesi

Siyasette ve bürokraside kadının rolü konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Keser, “Siyasette kadının topuk sesleri duyulmaya başladı ve giderek artan bir ivme göstermektedirler. Siyasette kadınların temsil oranı yüzde14.2. Üst düzey yöneticilerin yüzde 7’si kadın. Dış işlerinde çalışan110 büyükelçimizin 11’i kadın. Savcıların yüzde 5.2’si, Hakimlerin ise yüzde 28’i kadın olarak karşımıza çıkmakta” diye konuştu.

Şiddet farkındalığı artıyor

Kadına yönelik şiddet konusunda istatistiki bilgiler veren Keser şöyle konuştu: “Eşi veya Eski Eşi tarafından, fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 39, hayatının herhangi bir döneminde duygusal şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 44, Cinsel şiddete maruz kalanların oranı yüzde16, yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmayanların oranı yüzde 48,5 civarında. Bu istatistikler şiddet eğiliminde artış var şeklinde algılanmasın. Böyle bir çıkarımı şu anda yapmak yanlış. Eğer artan bir durum söz konusu ise, bu şiddet eğilimi değil, ‘şiddet farkındalığıdır’ bunun altını çizmek istiyorum.” dedi.

Beklenen yaşam süresinin kadınlar için arttığı söyleyen Prof. Dr. Nurgül Keser, “Kadınların yaşam süresi artıyor. Ayrıca bebek ölüm hızında, çok hızlı bir azalma mevcut. Çocuk ölüm hızında yüzde 33, 5 altında ise yüzde 41 oranında azalma var” dedi.

Sempozyumun ardından İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından Genel Sanat Yönetmenliğini Aylin Şengün Taşçı’nın yaptığı “Türk Müziğine Kadınsı Dokunuşlar”  isimli bir konser verildi.

13/03/2012 – YC

Tüm fotoğraflar için:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.356852161026470.89599.197059567005731&type=3
1.133 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.