II. Abdülhamid Han’ın Dehası

II. Abdülhamid Han’ın Dehası
08.05.2014
727
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanatsal Zekâ Öğrenci Topluluğu tarafından “II. Abdülhamid Han’ın Dehası” adlı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, konuşmasında Osmanlı tarihini Batılılardan öğrenmeye çalışanların Batı’nın amigosu gibi konuştuklarını söyledi. II. Abdülhamid’e karşı bir direnç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sofuoğlu, “Abdülhamid’e karşı direncin arkasında başka bir şey var, gerçekten arı kovanına çomak sokmuştur. Arı kovanına çomak sokan bir padişah, tabii ki aşağılanmaya çalışılır” dedi.

II. Abdülhamid’in elindeki imkânları kullanmaya başlamasıyla başına bela aldığını ifade eden Prof. Dr. Sofuoğlu, “Elinizde zenginlik olduysa ‘tehlikeye açıksınız’ demektir. Osmanlı’nın elinde Akdeniz var. Akdeniz, büyük bir hazine. Akdeniz’in büyük kısmı hala elimizde, hala başımız belada. Abdülhamid’in başına bela olan şeyler, bu zenginlikleri kullanmasıydı. Sorun burada işte” diye konuştu.

Osmanlı Devleti’nin yakın dönemlerinde 9 padişahın 6’sının darbeyle tahttan indirildiğini belirten Prof. Dr. Sofuoğlu, diğer 3 padişahın da arı kovanına çomak soktuğu için öldürüldüğünü kaydetti. Başta Enver Paşa olmak üzere İttihatçıların Abdülhamid’in öldürülmesini istediğini söyleyen Prof. Dr. Sofuoğlu, şöyle devam etti:

“Abdülhamid de öldürülecek 4’üncü padişah olarak listeye girecekti. Muazzam şahsi serveti olduğu için o serveti kullanmak adına öldürmediler. Yoksa o kervana o da katılacaktı. Musul-Kerkük petrolleri, Abdülhamid’in başına bela olan başka bir projesidir. İngilizleri dengelemek için Amerikan ve Alman bankalarıyla anlaşma yaptı. Petrol çıkartmaya başlayacaktı. Avrupa, ‘bu petrolü sana kullandırtmam’ dedi.”

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu da, II. Abdülhamid döneminde yapılan projelerden örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, “II. Abdülhamid döneminde bin 500’e yakın proje üretildi. Bunlara yaklaşık olarak 150 milyon altın harcandı. Anadolu’nun hangi tarafına giderseniz gidin mutlaka Abdülhamid döneminde yapılmış bir eserle karşılaşırsınız” şeklinde konuştu.

08/05/2014 – ST
727 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.