Hayatı Kirletme Dediler

Hayatı Kirletme Dediler
20.05.2014
709
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, çevre duyarlılığını arttırmak için bir dizi etkinlik düzenledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi Bölümü öğrencileri çevre duyarlılığını artırmak, doğanın korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Sakarya Üniversitesi Lisans Bilimsel Araştırma Programı (LİBAP) kapsamında “Hayatı Kirletme” adlı proje kapsamında atık malzemelerden defile organizasyonu gerçekleştiren öğretmen adayları geçen hafta içerisinde tiyatro ve ağaç dikimi ile bir de konferans düzenledi. SAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok’un koordinatörü olduğu ve Battal Şahbaz, Büşra Altun, Ezgi Gökgün, Meryem Demir, Tarık Bulut tarafından gerçekleştirilen proje etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu, beğeni topladı.

Tiyatro Oyunu

Hendek ilçesinde bulunan Noksel ile Yeşilvadi ilkokullarında ana sınıfı ve birinci sınıflara yönelik düzenlenen tiyatro oyununda minik öğrencilere kişisel temizlik, çevre temizliği, bez torba kullanılması ve enerji tasarrufu konuları sahnelenen mini tiyatro oyunu ve bir sunumla anlatıldı. Sakarya’nın önemli tiyatrocularından Osman Doğukan Aybars’ın sahnelediği “Çöplük adam” oyununu ilgiyle izleyen miniklere boyama kitabı hediye edildi. Aybars ayrıca son günlerdeki çocuk kaçırılma ve kaybolma olaylarına da tiyatro oyununda yer vererek minik öğrencilere bu konuda faydalı bilgiler verdi. Oyun sonunda beğenilerini alkışları ve sordukları sorularla dile getiren öğrenciler “Çevremizi koruyacağız” mesajı verdi.

Fidan Dikimi

“Hayatı Kirletme” projesi kapsamında fidan dikimi de Yeşilvadi İlkokulu bahçesinde gerçekleştirildi. Okul bahçesine dikilen fidanların korunması ile ilgili ayrıca sahnelenen tiyatro oyununda da eğitici mesajlar verildi. Daha sonra öğrenciler Okul Müdürü Ferhat Gülenç ve öğretmen adayları ile birlikte fidan diktiler. Minik öğrenciler fidanları koruyacaklarını dile getirdiler.

Konferans

SAÜ LİBAP “Hayatı Kirletme” projesinin kapanışı ise bir konferans ile gerçekleştirildi. TEMA Vakfı İl Temsilcisi ve SAÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, öğretmen adaylarına çevre kirliliğinin geldiği nokta, alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verdi. TEMA’nın görevlerini ve çalışmalarını da anlatan Gümrükçüoğlu, toprağın korunması gerektiğine vurgu yaparak su fakiri bir ülke olduğumuzu da dile getirdi. Artan nüfusa dikkat çeken Gümrükçüoğlu, “Toprağı korumalıyız. Toprağın geri dönüşümü zor. Asırlar alıyor. Fabrikaları verimsiz arazilere yapmalıyız. Tarım alanlarını korumalıyız.” dedi. Tahrip edilen ormanlara da vurgu yapan Gümrükçüoğlu, “Ormanlar doğal yaşamın en öneli parçalarından. Doğanın bir dengesi vardır. Ormanları kestikten sonra o doğal denge oluşamaz. Dikilen fidanlar aynı dengeyi sağlamaz. Ormanlar bize ücretsiz oksijen sağlıyor, karbondioksiti alıyor. Bu işi insan eliyle yapmak çok büyük maliyetler gerektirir. Biz bizim için ücretsiz çalışan bu sistemi bozmamalıyız.” dedi. Genç TEMA üyelerinden Seda Meriç ile Esra Gür’ün etkinliklerini de paylaşıldığı konferans sonunda SAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok çevre konusunda anlamlı mesajlar veren Gümrükçüoğlu’na teşekkür ederek çiçek takdim etti. Öğretmen adayları da günün hatırası olarak bir tişört hediye etti.

Projeyi gerçekleştiren genç öğretmen adaylarından Battal Şahbaz, Büşra Altun, Ezgi Gökgün, Meryem Demir ve Tarık Bulut “Hayatı Kirletme” etkinliklerine destek veren herkese teşekkür etti. Ekip üyeleri, “6 Mayıs 2014’de etkinlikler başladı. 12 Mayıs’ta sona erdi. Amacımız çevre duyarlılığını artırmaktı. Bu kapsamda ilkokul öğrencilerine yönelik bu bilinci kazandırmak için eğitsel oyunları seçtik. Tiyatro sahnelendi. Daha sonra bunu uygulamaya dökmek için fidan dikimi etkinliğimiz oldu. Boyama kitapları dağıtıldı. Yine ileride öğretmenlik mesleğini seçecek öğrencilere atandıklarında kullanabilecekleri materyalleri göstermek, doğayı korumayı daha iyi nasıl anlatacakları konusunda yardımcı olabilmek ve herkes için farkındalık oluşturmak amacıyla atık malzemelerden defile düzenlendi.  Son olarak da bir konferans programı oldu. Bir de radyo programımız olacak. Ancak bu proje tarihi dışında kaldı çeşitli sebeplerden dolayı. Bize bu etkinliklerde katkı sağlayan başta proje koordinatörümüz Yrd. Doç Dr. Nesrin Akıncı Çötok’a, fakültemizde konferans veren Yrd. Doç Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu’na, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş’a, Fatoş Çelebi başta olmak üzere tüm Arka Plan Sanat Galerisi üyelerine, tiyatrocu Osman Doğukan Aybars’a, Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri Doğan’a, fidan dikimi konusunda yardımcı olan Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde ki çalışanlarına, Hendek Belediyesi’ne, Genç TEMA üyelerine, etkinlikleri gerçekleştirdiğimiz okulların tüm yöneticilerine ve öğretmenlerine, gelecekteki meslektaş arkadaşlarımıza, etkinliklerimizi duyuran medya mensuplarına, burada ismini sayamadığımız katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

21/05/2014 – HM

 
709 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.