Hayat Kurtaran Bant

Hayat Kurtaran Bant
19.10.2015
756
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından, kalp krizi gelişimini erken dönemde belirlemek üzere bir bant geliştirildi.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) Teknoloji Fakültesi Mekatronik ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, TEKNOKENT bünyesinde hayata geçirdikleri sistemle kalp krizinden ölümleri azaltacak bir proje geliştirdi. Hayat kurtaran bu bant sayesinde, datalar sürekli incelenerek, kalp krizi riski durumunda kişi ya hastaneye yönlendirilecek ya da ambulansla sağlık kuruluşuna sevk edilecek.

Kişide herhangi bir göğüs ya da kol ağrısı gibi bir semptom oluştuğunda, butona basarak durumu sisteme iletebileceğini belirten SAÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ömer Faruk Başargan, “Bu değerlendirmeler kapsamında risk analizini yaptıktan sonra büyük bir risk yoksa öncelikle kişiyi arayabiliyoruz ve hastaneye gönderiyoruz. Eğer datalarda büyük sapmalar varsa risk durumu fazlaysa üzerindeki konumlayıcı sayesinde kişinin konumlarını tespit ediyoruz ve olduğu yere ambulansı gönderiyoruz. Bu şekilde de erken teşhiste çığır açabileceğimizi düşünüyoruz. Ürün, maliyeti oldukça düşük ve kullanıcının kullanabileceği şekilde olacak” dedi.

Erken teşhiste çığır açacağız

İnsanların kalp krizinden dolayı hastaneye gecikme ya da ambulansın geç gelmesi gibi sorunların yaşandığını ifade eden Başargan, "Bu insanlar büyük hayati riskler içerisinde ve bu sonuçlar ölümle ya da felçle sonuçlanabiliyor. Bu gibi durumlardan dolayı 'ne gibi bir çözüm bulabiliriz' diye araştırma içerisine girdik. Bunun üzerine de böyle bir sistem geliştirdik" diye konuştu.

Kalp krizinden ölenlerin yaklaşık yüzde 90'ının hayatını kurtarmayı hedeflediklerini belirten Başargan, "Biz erken teşhis yöntemiyle kalp krizinden ölenlerin yaklaşık yüzde 90'ının hayatını kurtarmayı planlıyoruz. Erken teşhiste çığır açabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Dış pazarlara açılacağız

Sistemin, insanlara yararı olduğu gibi devlet bütçesine de katkısının bulunacağını ifade eden Başargan, “Erken teşhisten dolayı kişilerin ölüm ve felç risklerinin önüne geçilmesi dolayısıyla Sağlık Bakanlığı ve SGK bütçesinden büyük pay devlet bütçesinde dahil olmuş olacak. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de her yıl yaklaşık olarak 18 milyon kişi kalp krizinden hayatını kaybetmekte. Biz özellikle dünyaya da yönelen bir teknoloji olacağız. Çünkü bu teknoloji hem ulusal hem uluslararası yenilikçi bir teknoloji. Biz projemizi daha sonra ticarileştirmeyi, Avrupa ve Amerika pazarlarına da açılmayı planlıyoruz” dedi.

Erken teşhiş sayesinde hayatlar kurtarılacak

Kalp krizi gelişimini erken dönemde tanımak ve tedavi şemasını hızlı bir şekilde oluşturmayı hedeflediklerini belirten SAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, "Hikayesinde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, hiperlipidemi, ailede kalp krizi hikayesi olan ya da daha önce kalp krizi by-pass ameliyatı geçirmiş hastalarda sonraki süreçte kalp krizi gelişimini erken dönemde tanımak ve tedavi şemasını hızlı bir şekilde oluşturmak için mekatronikçi arkadaşlar öncülüğünde bir mekanizma oluşturmaya çalıştık" dedi.

Hastanın şikayetçi olduğu dönemde kendisine verdikleri semptom cihazına bastığı anda vücudundan Elektrokardiyografi (EKG) kayıtlarının alındığını belirten Prof. Dr. Tatlı, “Bu kayıtlar, sinyal aracılığıyla 112 Acil Servisine ya da hastanenin bir uzman kadrosuna gönderilip analiz ediyor. Bu göğüs ağrısıyla EKG arasında bir kalp krizi belirtisi bulunuyor mu analiz edip sonra hastanın bulunduğu yeri GPRS üzerinden tespit ediyor ve ambulans oraya gidip hastayı alıyor ve hastaneye gelip müdahalede bulunuyor”  diye konuştu.

Amaçlarının kalp krizi tanısını hemen koymak ve hastaneye geliş sürecini hızlandırmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tatlı, bu sistemin sonuçlarının iyi lanse edilebilmesi durumunda dünyada benimsenecek bir proje olduğunu söyledi.

19.10.2015 – YC
756 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.