Gök Gürültülü

Hatemi: “Hukukun Kaynağı Sevgidir”

26.03.2014

Sakarya Üniversitesi Hukuk Dergisi Topluluğu tarafından “Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ile İnsan Hakları Öğretisi Üzerine” adlı söyleşi düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide doğal hukuk, ilahi hukuk ve pozitif hukuk konuları üzerinde duran Prof. Dr. Hatemi, konuşmasında 25 Ekim 2007 tarihinde Yeni Şafak gazetesinde yazdığı ‘’Sevgilinin Kokusu Sinmiş Hukuk‘’ adlı yazısından örnekler verdi. Doğru davranış kurallarının ve olması gereken hukukun kaynağının sevgi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hatemi, şöyle devam etti:

“Çünkü hukukun kaynağı sevgidir. İslam tabii hukukta ve evrensel ahlakta sevginin sonucudur. Sevgilinin zülfünün eşsiz kokusunu isteyenlere, suç işledikleri için, pozitif hukuktan idam fermanı getirebilir. Sevgilinin zülfünün kokusunu taşımayan hukuktan, zulüm kokusu gelir. Pozitif hukuk sevgi anlamaz. Tam aksine acımasızlığın, zararın, şerrin hukuku olabilir” dedi.

Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Hatemi’ye, Sakarya Baro Başkanı Av. Recep Eyüpoğlu tarafından plaket takdim edildi.

26/03/2014 – ST