Güvenli Bir Hayat Var Projesi Eylem Planı Çalıştayı

15.05.2015

Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyenler arasında yer aldığı “Güvenli Bir Hayat Var” projesi kapsamında, 11 Mayıs pazartesi günü “Mevcut Durum Analizi ve Eylem Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Kocaeli Kızılkaya Otel’de düzenlenen ve bir gün süren çalıştayda, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinde kadın odaklı çalışan sivil toplum kuruluşlarının incelendiği ve saha çalışmalarının yapıldığı bilimsel araştırma sonuçları ve mevcut durum analizi çıktıları paylaşıldı.

Doğu Marmara bölgesinde yaklaşık 6 ay süren araştırmada ayrıntılı olarak incelenen kadın sivil toplum örgütlerinin ve bu örgütlerin yapısal özelliklerinin analiz edildiği çalıştayda, ayrıca Almanya’daki kadına yönelik şiddet konusunda çalışan kurumlar hakkında da bilgilendirme yapıldı.

Çalıştaya Kocaeli, Sakarya ve Düzce ilerinden davet edilen kadın odaklı çalışan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Kocaeli, Sakarya ve Düzce üniversitelerinin akademisyenleri, aynı illerin barolarında kadın hakları konusunda çalışan hukukçular, sosyal hizmet uzmanları, illerin kent konseyi kadın meclisi üyeleri ve gönüllü kadın çalışması yapan bireyler katıldı. Doğu Marmara bölgesinde kadın odaklı çalışan STK’ların durumları, kadının sosyo-ekonomik statüsünün yükseltilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi için sivil toplum örgütlerinin neler yapması gerektiği gibi konuların ele alındığı çalıştayda, STK’ların yerel ve bölgesel düzeyde kapasitelerinin geliştirilmesi, STK’lar arasında işbirliği sağlanması ve bu yönde bir yapılanma oluşturulması hususları ortak bir platformda tartışıldı. Sosyal, ekonomik, psikolojik, hukuki, idari ve diğer konuların tüm boyutlarıyla ele alındığı çalıştayda, sivil toplum kuruluşları ile eylem planı yapılarak görüş ve öneriler de geliştirildi. Çalıştay sonrasında oluşturulan raporlar ise STK’larla, kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerle, basın kuruluşlarıyla ve kamuoyuyla paylaşılacak.

Sakarya, Kocaeli, Düzce üniversiteleri, Kocaeli Barosu, Düzce S.S. Nilüfer Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’nin proje ortağı,  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gölcük Kaymakamlığı’nın ise iştirakçi olarak yer aldığı “Güvenli Bir Hayat Var” projesiyle, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinde kadına yönelik şiddetle mücadeleyi gündemine alan STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesi, STK’lar arasında yerel ve bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesi ile toplumsal cinsiyet tabanlı şiddetle mücadele konusunda yürütülen hizmetlerin iyileştirilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal bilincin artırılması hedefleniyor.

14/05/2015 – ST