Göçün 50. Yılında Avrupa Türkleri

Göçün 50. Yılında Avrupa Türkleri
14.12.2011
1.295
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyeleri 10-11 Aralık tarihleri arasında Almanya’da düzenlenen sempozyuma katıldı.

SAÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. H. Musa Taşdelen, Yrd. Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Genç,  Yrd. Doç. Dr. Sevim Atila Demir, Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazgan, Dr. Tufan Çötok, Dr. Yusuf Adıgüzel, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) tarafından 10 Aralık’ta Essen ve 11 Aralık’ta Köln’de düzenlenen ‘Göçün 50. Yılında Avrupa Türkleri’ konulu sempozyuma katıldılar. Almanya’daki göçmen kökenli Türkler üzerine doktora yapan öğretim üyeleri yaptıkları araştırmaların bulgularını Avrupa Türkleriyle paylaştılar.

Çözüm Siyasette

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Musa Taşdelen, göçmen Türk topluluğunun  siyaset alanında örgütlü ve aktif olması gerektiğini belirterek “Soruların çözümünde göçmenlerin kendi geldikleri ülkelerin desteğine ihtiyaçları vardır ama çözüm yeri yaşadıkları ülkelerdir” dedi. Prof. Dr. Taşdelen, göçmenlerin oylarının kimi zaman iktidarları belirlediğine de dikkati çekti.

Göçmenlerin siyasete katılımının düşük olduğunu dile getiren Taşdelen “Almanya’da siyasi katılım açısından bazı başarılı Türk kökenli siyasetçiler olmakla birlikte, göçmen kökenli Türk topluluğunun Almanya’daki siyasi sisteme taleplerini, problemlerini ve bunlarla ilgili çözüm yollarını aktaracak bir siyasi seçkinler grubunun henüz yeterince gelişmemiş”dedi.

Tek Tip Alman Kültürü Çocuklara Aktarılıyor

SAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, Almanya’daki yüzde 20’lere ulaşan  göçmen kökenli nüfusun varlığına rağmen Alman eğitim sistemi içerisinde onların varlığı dikkate alınarak, çok kültürlü ve kültürler arası eğitim uygulamalarının yer almadığını söyledi. Çötok, Tamamen tek tip Alman kültürünün çocuklara aktarıldığını, İslam dini ve Türkçe dil derslerinin eğitim sistemi içerisinde yer almasına imkan verilmediğini, göçmen kökenli Türkler açısından  bu konunun son derece önemli bir problem alanı haline dönüştüğünü ifade etti.

Türk Çocukları Ayrımcılığa Maruz Kalıyor

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Genç ise, Alman eğitim sistemi içerisinde Türk çocuklarının dolaylı ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi. Genç,  Türk çocuklarının kültürel farklılıkları dikkate alınmadan Alman öğrencilerle aynı muameleye tabi tutulduklarına,  bunun da onların başarı düzeyini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Kültürel Uyumsuzluk Boşanma Nedeni

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevim Atila Demir, boşanma konusunda konuştu. Almanya’da yeni kuşak Türk evli çiftler arasındaki boşanma oranlarının yüksek olmasını Türkiye’den damat ya da gelin olarak giden eş ile Almanya doğumlu eşlerin farklı toplumsal çevrelerde yetişmeleri ve farklı sosyalleşme tecrübeleri yaşamaları olarak belirten Demir, aile içi ilişkilerde kendini gösteren bu uyumsuzluğun başlıca boşanma nedeni olarak ortaya çıktığını belirtti.

Bilgi Eksikliği Önyargıları Besliyor

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Tufan Çötok, Türk düşmanlığı konusuna değindi. Çötok,  Almanya’daki yabancı düşmanlığının ve İslamofobinin Türk kültürünün ve İslam dininin yeterince tanınmamasından kaynaklandığı, bilgi eksikliğinin Türkler ve diğer göçmen topluluklar hakkındaki önyargıları beslediği vurgusunu yaptı.

İki Ülkeye Aidiyet Duyulabilir

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazgan Danimarka ve Almanya’da göçmen toplulukların çifte aidiyet ve kimlik konularıyla ilgili olarak aidiyeti belirleyen faktörler üzerinde durdu. Özellikle göç alan Avrupa ülkelerinde göçmen kökenli toplulukların her iki ülkeye de aidiyet duymalarının bir problem olarak görülmemesi ve toplumsal kimliğin çok yönlü, çok katmanlı olduğunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

SAÜ’lü akademisyenler, sempozyumlardan sonra Avrupa genelinde izlenen Kanal Avrupa televizyonunda düzenlenen açık oturuma da katılarak sundukları tebliğler hakkında bilgi verdiler.

14/12/2011 – M. Çiğdem Zincirli

 

 





1.295 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.