Gıda Artıklarından Diyet Lif Üretecekler

Gıda Artıklarından Diyet Lif Üretecekler
23.09.2011
830
A+
A-

SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Ayar yönetimindeki ekip TÜBİTAK destekli proje ile gıda sanayi artıklarından diyet lifleri üretmeyi hedefliyor.

Doç. Dr. Ahmet Ayar yönetiminde hazırlanan “Diyet Lif Değeri Yüksek Bazı Gıda Sanayi Artıklarının Yoğurt ve Dondurmada Kullanılabilirliği ve Bu Ürünlerin Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması” isimli proje TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Proje ile günümüzde işlevsel özellikleri nedeniyle ilgi çekmeye başlayan diyet liflerin bazı gıda sanayi artıklarından üretilmesi ve üretilen bu diyet liflerin yoğurt ve dondurma gibi süt ürünlerine ilavesi ile daha besleyici ve fonksiyonel süt ürünlerinin üretimi amaçlanıyor.

Ülkemizde henüz diyet lifi üretilmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Ayar “Gerek doğrudan tüketime sunulan gerekse çeşitli gıdalara ilave edilen diyet lifler ülkemize yurt dışından getirilmektedir. Bu çalışma ile değişik gıda sanayi artıklarından değişik yöntemlerle diyet lif üretilecektir. Gerçekleştirilecek olan lif üretimi ile bu konuda dışa bağımlılık son bulacaktır.” dedi.

Yapacakları çalışma ile katma değeri düşük gıda sanayi artıklarından yüksek katma değere sahip diyet lifler elde edeceklerini belirten Ayar  “Ülkemizde gıda sanayi atıkları genelde hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Yapacağımız çalışma ile artıklardan çok daha kıymetli diyet lifleri elde edeceğiz. Böylece ekonomik olarak önemli bir kazanım gerçekleştireceğiz. Üretilen bu lifler süt ürünlerinin yanında pek çok diğer gıda gruplarına da ilave edilebilecektir. Ayrıca, uygun üretim sistemi ve ambalajlama imkanlarının oluşturulmasıyla diyet lifler doğrudan tüketime de sunulabilecektir” dedi.

23/09/2011 – SAÜ BHiM

 

 
830 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.