Gezginlerin Gözünden “Adım Adım Dünya”

Gezginlerin Gözünden “Adım Adım Dünya”
29.03.2022
1.067
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fikir İle Gelecek Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Adım Adım Dünya söyleşisi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti. Söyleşide katılımcılar keyifli anlar yaşadı.

Seminerin ilk konuşmacısı olan Gezgin Veteriner Hakkı Seçkin Çetin kendisinden bahsederek konuşmasına başladı. Aktif olarak veteriner hekimlik yapan Türkiye’nin ilk veteriner gezgini Seçkin Çetin, gezgin olma serüvenini anlattı. Hakkı Seçkin Tekin konuşmasında, üniversite hayatında Erasmus’u kazanarak gittiği Polonya’nın kendisi için kırılma noktası olduğunu söyledi.

Hayata ve insan ilişkilerine farklı bakış açıları ile bakabilmeyi vurgulayan Veteriner Çetin, “Erasmus ile yaşadığım çevreye, kurmuş olduğum insan ilişkilerine, en önemlisi dünyaya dışarıdan bakabilme fırsatını elde etmiş oldum. Farklı kültürlerden insanlar ile yaşadım, onlar sayesinde dilimi geliştirdim, dil öğrendim” diyerek insanın bir işi yaparken o işe istekli olması gerektiğini belirtti.

Memurluk kazanıp, reddederek gezgin olan isim: Furkan Kumkaya

“Yollardan Bana Kalan” isimli kitabının yazarı ve aynı zaman bir gezgin olan Furkan Kumkaya, konuşmasında memurluk sınavına çok sıkı bir şekilde çalıştığını söyleyerek, sınav sonrası gezi yaparak gezginliğe başladığını söyledi.

Çeşitli projelerde yer alan Furkan Kumkaya, kendisi için önemli bir yere sahip olan projeden bahsetti. Kumkaya bu projenin Marmaris bölgesinde 2021 yılında yaşanan yangın sebebiyle arıcılığın bitmesi ve yeniden kalkındırılması hakkında olduğunu belirtti. Gezgin Kumkaya, “Türkiye de 4 milyon kovan varsa 1 buçuk milyonu Marmaris bölgesinde yaşar. Bu bölgedeki tüm ağaçların yandığını , bu arıların hiçbirinin yemeğinin kalmadığını düşünün. 28 kratör ile farklı alanlardaki disiplinlerde çalışan içerik üreticileri ile bir nft projesi başlattık. 10 bin parçalık bir işti bu, dünya genelinde National Geographic sponsorluğunda yaptık. Bu yaptığımız içerik sayesinde o bölgedeki arıcılığın kalkınması ve arılara yem bulmak ve. Benim hem gönlüme hem dijital yanımla ilgili bir proje oldu, kendinizi her zaman zamana uygun tutmanızı tavsiye ederim. Bu proje ile 1 milyon dolar civarında bir para toplandı. Arıların bir buçuk yıllık yemeği, artı o bölgedeki balın da ilerlemesi amacıyla yapılacak yatırımlara tamamen entegre bir şekilde sistemler kuruldu ve çalışmalar başladı” ifadelerini kullandı.

Beyaz yaka gezgin: Seymen Bozaslan

Konuşmasına “beyaz yakalı gezgin” olduğunu belirterek başlayan Seymen Bozaslan, meslek hayatına yönelik bilgiler vererek, kendini tanıttı. Bozaslan gezginliğin dışında kurumsal hayatın gerekliliklerini de es geçmediğini ve hâlâ beyaz yaka çalışan olduğunu belirtti. Seyahat yazarı ve fotoğrafçı Seymen Bozaslan, görseller ile gezdiği yerlere ait hikâyelerini anlattı. Gezginliği esnasında tanıştığı insanlardan dinlediği çeşitli hikâyeler ile “İçinden Yol Geçen Hayatlar” kitabını dile getirdi. Yaşadığı ilginç deneyimi katılımcılara aktaran Bozaslan ‘dişçi’ ile ‘diş Hekimi’nin farkını gezginliği esnasında Fas’ta özellikle anladığını söyledi. Katılımcıların da dikkatini çeken hikâyeyi Bozaslan, “Dişim ağrıyor deyip geliyorsun, dişini çekiyor. Birisi geliyor ‘çiğneyemiyorum’ diyor yerinden o dişi alıp, o yere farklı bir diş takmayı deniyor” şeklinde anlattı.

Konuşmasının sonlarına doğru katılımcılara çeşitli sorular soran Bozaslan’la eğlenceli anlar yaşandı. Seymen Bozaslan sorulara doğru cevap veren dinleyicilere kitap ve gezginliği sırasında öğrendiği, İzlanda’da uğur getirdiğine inanılan siyah kum hediye etti.

Söyleşi, plaket takdimi ile son buldu.

Haber: Melike Sarıkaya

Fotoğraf: Selin Işık-Melike Sarıkaya
1.067 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.