Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal işbirliği Buluşması Projesi

Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal işbirliği Buluşması Projesi
05.04.2013
591
A+
A-

Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal işbirliği Buluşması Projesi

Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal işbirliği Buluşması Projesi Duyurusu:

Genç Birikim Derneği “Gençlerle birlikte, gençler için daha güzel ve sağlıklı bir YAŞAM” vizyonu ile 2006 yılında bir grup genç ve genç kanser hastası tarafından Muş’ta kuruldu. Kurulduğu ilk günden itibaren Muş’ta gençlik ve gençlik sağlığı alanında ulusal ve uluslararası alanda birbirinden değerli çalışmalara ev sahipliği yaptı. Yapmış olduğu çalışmalarla gençliğin öz güveninin artmasında önemli ölçüde rol oynadı. Başta gençler ve genç kanser hastalarının kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağladı. Genç Birikim Derneği gençlik ve gençlik sağlığı alanında çalışmalarını halen aktif bir şekilde devam ettirmektedir. Genç Birikim Derneği, Kansere Karşı El Ele Federasyonu kurucu üyesi, Avrupa Kanser Hastaları Koalisyonu Türkiye üyesi, Türkiye Gençlik Federasyonu üyesi, SSUK ( Sigara Sağlık Ulusal Komitesi üyesi )Sarcoma Grubu Türkiye üyesi ve Eurodesk Türkiye temas noktasıdır. Şuanda Genç Birikim Derneğinin 38’i resmi 700’ü aşkın gönüllü üyesi bulunmaktadır.

Derneğimiz tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan “Gençlik Sağlık Hakkı için Ulusal İşbirliği Buluşması” isimli eylem 5.1 projemiz TR–51-E53–2012-R3 referans numarası ile kabul edilmiştir.

Projemizin amacı:

Projemiz özellikle kanserle mücadele eden, potansiyel kanser riski taşıyan ve sağlık problemi yaşayan, yaşayabilecek gençlere ve o gençlerle çalışan sağlık dernekleri çalışanlarına yöneliktir. Özellikle günümüzde gençlerin madde bağımlılığı, sigara ve alkol bağımlılığı artış göstermektedir, bu gençlerin genç yaşta kanser olmalarını ve sağlık sorunları yaşamalarını tetiklemektedir. Gençlik sosyal, kültürel gelişimine yönelik birçok çalışma yapan dernek olmasına rağmen, gençlik sağlığı konusunda HIV dışında çalışma yapan dernek sayısı çok azdır. Oysaki 2020 yılında her ailede bir kanser hastası olma riskinden bahsedilmekte ve gençlerin kansere yakalanma sayısı gitgide artmaktadır. Gençlerin sağlık haklarını ve korunma yollarını bilmesi bu noktada çok önemlidir. Birçok genç hastalandığında psikolojik olarak kendisini kapamakta ve sosyal hizmetlerden nasıl yararlanabileceğini bilmemektedir. Bu kapsamda proje gençlerin sağlıklarını tehlikeye sokacak riskleri ve alışkanlıkları hayatlarından çıkarmalarını kolaylaştırmak ve Türkiye’de gençlik sağlığı konusunda bir gençlik politikasının ve sivil ağın oluşturulmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda öncelikle gençlere ulaşacak sivil toplum kuruluşlarının gençlik çalışanlarına ve gönüllülerine eğitimler verilecektir ve kampanyalar düzenlenecektir.

Projemiz süresince düzenleyeceğimiz kampanyamız “Sağlıklı Genç Kal” sloganı kapsamında;

Melanoma,

Kolorektal,

Meme

Lösemi

Gençlik Sağlık Hakkı

Eurodesk Gençlik Bilgilendirmesi

Kanserleri ile ilgili katılımcılarla birlikte ortak bir kampanya yürütülecektir.

1 Mart – 30 Mayıs 2013 tarihleri arasında uygulanacak proje kapsamında

Ankara                    : 1–4 Mart 2013

Trabzon                  : 16-20 Mart 2013

İstanbul                  : 27-31 Mart 2013

Sakarya                   : 17-21 Nisan 2013

Muş                        : 27-30 Nisan 2013

Sivas                       : 16-20 Mayıs 2013

İllerinde;

—    İletişim,

—       Hak temelli savunuculuk,

—       Sivil toplum ve lobicilik,

—       Kampanya yönetimi,

—       Kaynak geliştirme ve fon yönetimi

Konularında her ilde 30 kişiye beş günlük eğitim verilecektir. Altı ilde düzenlenecek eğitim programının ardından programa katılan gençler arasından seçilen 50 genç ve gençlik çalışanlarının katılımıyla Muş’ta Ulusal bir seminer düzenlenecektir.

Eğitim içeriği hakkında;

• Eğitimler her ilde beş gün sürecektir.

• Her eğitim konusunda uzman üç eğitmenle gerçekleşecektir.

•Eğitimlerde eğitmenler için konaklama olacaktır ancak katılımcıların konaklama ve ulaşıma dair giderleri karşılanmamaktadır.

• Eğitimde özel iletişim ve yaygın eğitim teknikleri geliştirilecektir

• Eğitimler 30 kişilik gruplara uygulanacaktır.

• Eğitimler Ankara, İstanbul, Sivas, Sakarya, Muş, Trabzon olmak üzere beş şehirde olacaktır.

• Toplamda 6 eğitim yapılacak, 150 sivil toplum çalışanına ve 20 Gençlik derneğine ulaşılacaktır.

• Eğitimler sonunda tüm eğitim programı, çıktıları ve katılımcı listeleri fotoğraflarla beraber bir kitapçıkta yayınlanacak, tüm derneklere ve ilgili kurumlara yollanacaktır.

• Eğitim öncesinde tüm ilgili kurum ve kuruluşlara duyurular ve proje tanıtımı yapılacaktır.

Gençlik Sağlığına Yönelik Kampanyalar

Eğitimler sonucunda sivil toplum kuruluşları sağlık ve kanser konusunda bilinçlendirme temelli kampanyalar tasarlayacaklardır. Bu kampanyalar Türkiye’nin farklı illerinde o illerdeki genel ihtiyaç ve sorunlar ışığında planlanacaktır. Ayrıca eğitimlerle paralel ulusal bir kampanya yürütülecek ve gençlik sağlığı, sağlıklı yaşam, sigara alkol alışkanlıklarından uzaklaşma ve spora yönelme konularında yaratıcı ve yenilikçi yöntemlerle özellikle sosyal medya aracılığıyla bir kampanya yürütülecektir. Bu kampanya kapsamında yerel medya organları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacaktır. Kampanyaların tanıtımları proje web sitesinde ve sosyal networklarda paylaşılacaktır.

Ulusal Seminer

Tüm Türkiye’den 50 genç ve gençlik çalışanının katılımıyla Muş’ta gerçekleşecek seminerde Sağlık Bakanlığı, Uluslararası sağlık örgütleri ve farklı kurumlardan konuşmacılar katılacak ve gençlerle atölye çalışmalarında yer alarak onların fikirlerini dinleyecek ve ortak çözümler geliştireceklerdir. Seminer 5 gün sürecek ve sonucunda bir bildirge oluşturulacaktır.

Ulusal Seminer Tarihi: 22-27 Mayıs 2013 – MUŞ

Program ayrıntıları ve başvuru için:

Program Ayrıntıları             : www.gencbirikim.org/index.php?area=1&p=news&newsid=49

Başvuru Formu                    : www.facebook.com/gencbirikim.org/app_190322544333196

“Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, http://www.ua.gov.tr) yürütülen Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu’ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz.”


591 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.