GENÇ TÜRKKAB’dan “Türk Toplumunda Kadın” Paneli

GENÇ TÜRKKAB’dan “Türk Toplumunda Kadın” Paneli
07.03.2024
462
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde Genç Türk Kadın Akademisyenler Birliği (GENÇ TÜRKKAB) Sakarya’nın katkılarıyla “Türk Toplumunda Kadın” konulu panel gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel’in yaptığı panelde Prof. Dr. Bedizel Aydın ve Doç. Dr. Fatma Aysel Ilgın konuşmacı olarak yer aldı. Panelin açılış konuşmasını TÜRKKAB Sakarya Temsilcisi ve GENÇ TÜRKKAB Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Dr. Şule Ertürk yaptı. Konuşmasında Ertürk,  “Kadınlar günü vesilesiyle hem hayata değer katan kadınların farkındalığı hem de Türk kültüründe kadına verilen değerin daha iyi anlaşılması için böyle bir program hazırladık.” dedi.  Panelde Prof. Dr. Nilgün Sazak eşliğinde müzik dinletisi gerçekleştirildi. Panele Sakarya Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız da katılım gösterdi.

Panelde kısa bir konuşma gerçekleştiren Av.İlknur Ebiz Yıldız, “Bizim yolculuğumuz, genç arkadaşlara yolculuklarında cesaret vesilesi olsun diyorum. Böyle bir etkinlik gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Panel ’in oturum başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, “Kadının hayatın her alanında güçlü olmasını istiyoruz akademi de bunlardan birisi. Gençliğe ulaşamayan hiçbir düşüncenin yaşama şansı yoktur.” şeklinde konuştu. Yücel, sözlerinin devamında GENÇ TÜRKKAB’ın neden kurulduğunu anlattı.

Konuşmacılardan Doç.Dr. Fatma Aysel Ilgın, Türk Kültüründe Kadından ve Mor Cepken’den bahsetti. Ilgın konuşmasında, “Türkler çocuklarını kız, erkek ayrımı yapmadan töre ile yetiştiriyorlardı.Bozkır coğrafyası insanı, fiziki ve manevi olarak çok güçlüdür” ifadelerine yer verdi. Konuşmasının devamında Mor Cepken’den bahseden Ilgın,” Mor Cepken bir gelenektir. Yörük kızları evliliklerinde sıkıntı çekerlerse Mor Cepken giyerek sokağa çıkardı ve köylü insanı o kadına yardım ederdi” dedi.

Prof. Dr. Bedizel Aydın konuşmasında Sağlık Bilimlerinde Kadın’dan, eski zamanlarda kadınlar tarafından kurulan Darüşşifalar ve Osmanlı dönemindeki kadın hekimlerden bahsetti. Aydın, “Modern tıp ile sağlıkta kadının konumu başka bir yere evrilmiştir.” dedi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, “Türkiye Cumhuriyeti’nin biz kadına sağlamış olduğu imkanları kullanalım ve sahip çıkalım” dedi.

Panel sonunda katılımcılara belge takdim edildi.

Haber ve Fotoğraf: Eren Artan

 


462 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.