Gelenekselden Dijitale Gazetecilik

Gelenekselden Dijitale Gazetecilik
17.04.2015
690
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından “Gelenekselden Dijitale Gazetecilik” adlı bir söyleşi düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak Turkticaret.net Eğitim Koordinatörü Birgül Yanıklar ve Web.tv Genel Yayın Yönetmeni Barbaros Koçanalı katıldı.

Fakülte öğretim üyeleri ile öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte “Dijital Değişim” başlıklı bir sunum yapan Turkticaret.net Eğitim Koordinatörü Birgül Yanıklar, insanların teknolojiye olan yatkınlıkları ve X,Y,Z kuşakları olarak adlandırılan nesillerin birbirleriyle iletişimi konularında bilgi verdi.

1965-1979 yılları arasında doğan insanlara ‘X Kuşağı’ adı verildiğini anlatan Yanıklar, bu kuşağın kurallara daha uyumlu ve teknolojiye yaklaşımlarının temkinli olduğunu ifade etti. ‘Y Kuşağı’ denilen 1980-1999 yılları arasında doğanların ise sorgulayan ve bağımsız olmayı seven kuşak olduğunu söyleyen Yanıklar, “Bu kuşak diyor ki, ‘Sen bana ne kadar maaş vereceksin? Benim bir üstüm olacak mı? Amirim olacak mı? Beni ne kadar zorlayacaksın?’ Y kuşağı eğlenmek için yaşayan kuşak. Teknoloji ile motivasyonları çok yüksek. ‘Sen bana bir sürü iş yüklüyorsun, ama benim de sosyal yaşantım, bir eğlence hayatım var, onlara da bakmam gerekli’ diyor” ifadelerini kullandı. 2000 yılı ve sonrası doğanlara ise ‘Z Kuşağı’ denildiğini belirten Yanıklar, bu kuşağın ise internet sitelerinde büyüdüğünü, asosyal gibi göründüklerini ancak bilgisayar başına geçtikleri an, anlık iletişim ve etkileşim yaşadıklarını kaydetti. Bu kuşağın parmaklarını kalemden daha iyi kullandıklarına dikkat çeken Yanıklar, Z kuşağının her şeyi sorguladığını, iletişimciler ve iş dünyası olarak bu dünyaya hazırlanılması gerektiğini aktardı.

Ardından söz alan Web.tv Genel Yayın Yönetmeni Barbaros Koçanalı da “Gelenekselden Dijitale Gazetecilik” başlıklı bir konuşma yaptı. Günümüzde gazetecilik anlayışının geçmişe oranla büyük bir değişim geçirdiğini belirten Koçanalı, son 20 yılda basılı medyanın yanında internet medyasının da oldukça güç kazandığını söyledi. İletişim Fakültesi’nde okuyan öğrencilere de bazı tavsiyelerde bulunan Koçanalı, öğrencileri yeni bir medya yapısının beklediğini belirterek, internet medyacılığı iş kolunun da dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

17/04/2015 – ST


690 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.