Geleneği Olmayan Din Olur mu?

Geleneği Olmayan Din Olur mu?
18.10.2012
588
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları devam ediyor.

SAÜ İlahiyat Fakültesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Konferanslarında bu hafta “Geleneği Olmayan Din Olur mu?” konusu ele alındı. 17 Ekim Çarşamba günü İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdoğan katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, her dinin belli bir kültürde ve mekanda ortaya çıktığını ve belli bir gelenek içinde gelişerek sonraki asırlara ulaştığını belirterek, aynı durumun İslam için de söz konusu olduğunu örneklerle açıkladı. Prof. Dr. Erdoğan, bu geleneği atlayarak, yahut da görmezden gelerek, hiç yokmuş gibi İslam dinini anlamaya çalışmanın gereksiz bir çaba olduğunu, yine bu çabanın bir yansıması olarak ‘Kur’ânı bize nazil olmuş gibi okuma’ düşüncesinin doğru neticelere ulaştırmayacağını dile getirdi.

Kur’ân’ı bağlamından çıkarmadan anlamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, aksi takdirde herkesin Kur’ân ayetlerini kendi arzu ve isteği doğrultusunda, fikrini delillendirmek amacıyla kullanabileceği ve nihayetinde yoldan sapabileceğini ifade etti. Bu tür yoldan sapmalara düşmemek için Sünneti ve geleneği temsil eden İcmayı dikkate almak ve onlara göre Kur’ân’ı yorumlamak, daha sonra da o zamandan günümüze taşıyıp güncelleştirmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan,  aksi takdirde bugünün insanlarını o zamana götürmenin boş bir çaba olacağını vurguladı.

Konferansın sonunda SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Aydınlı tarafından, Prof. Dr. Mehmet Erdoğan’a bir hediye takdim edildi.

18/10/2012 – HM


588 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.