Geleceğin Yöneticileri Bu Fakültede Yetişiyor

Geleceğin Yöneticileri Bu Fakültede Yetişiyor
17.06.2016
748
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, akreditasyon ile birlikte fakülteyi iş dünyası temsilcilerinin de katkıda bulunduğu bir yapıya kavuşturacaklarını belirterek, bu sayede öğrencilerin hem iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek düzeyde eğitim alacaklarını, hem de akredite olmayan üniversitelerde mevcut olmayan kariyer olanaklarının sağlanacağını ifade etti.

Dekan Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, İşletme Fakültesi’nin dününü, bugününü ve yarınını anlattı. İşletme Fakültesi’nin 2010 yılında kurulmasına karşın tarihi 1977 yılında Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi bünyesindeki İşletme Mühendisliği bölümüne dayanan köklü bir kurum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Can, 1992 yılında Sakarya Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte İşletme Mühendisliği bölümünün İşletme bölümüne dönüşerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesine katıldığını anlattı. Prof. Dr. Can, bununla birlikte fakülte bünyesinde yer alan İşletme, Turizm İşletmeciliği ve İnsan Kaynakları Yönetimi bölümlerinin 2010 yılında YÖK kararı ile İşletme Fakültesi çatısı altında toplandığını kaydetti.

Yaklaşık 6 bin 300 öğrenci

İşletme Fakültesi’nin kurulduğunda lisans ve lisansüstü programlar dâhil olmak üzere diğer bölümlerle beraber yaklaşık 2 bin 600 öğrencisi bulunduğunu kaydeden Can, 2011 yılında Uluslararası Ticaret, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Sağlık Yönetimi bölümlerinin açıldığı, toplam öğrenci sayısının 4 bin 500’e ulaştığı, yaklaşık bin 800 lisansüstü öğrenciyle birlikte şu anda yaklaşık 6 bin 300 öğrenci mevcudunun bulunduğu bilgisini verdi. Can, “İşletme bölümünde bin 600, İnsan Kaynakları bölümünde ise bin 200 civarında öğrencimiz var. Bunlardan sonra en yakın sayı Turizm İşletmeciliği bölümünde. Bunlar baskın olan bölümlerimiz. Yeni açılan bölümlerden en kalabalık öğrenci sayısı 214 öğrenciyle Sağlık Yönetimi bölümünde. Sağlık Yönetimi, Uluslararası Ticaret Yönetimi ve Bilişim Sistemleri bölümlerinin henüz ikinci öğretimleri yok. Ayrıca 2016 yılı itibariyle 67 farklı ülkeden 231 uluslararası öğrencimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Lisansüstü öğrenci sayılarının ise bin 800’lere ulaştığını kaydeden Dekan Prof. Dr. Can, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Sağlık Yönetimi bölümleri için bu yıl itibariyle doktora programı başlattıklarını ifade etti.

Yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı artacak

Akademisyen sayısının ise 114’e ulaştığını ifade eden Can, “Öğretim elemanlarımızın 66 tanesi öğretim üyesi, geri kalanı yardımcı öğretim elemanı kategorisinde; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman. Öğretim üyelerimizin 16’sı profesör, 21’i doçent, 29’u da yardımcı doçent. Turizm işletmeciliği bölümünde 18 öğretim elemanı var. İnsan Kaynakları ve Sağlık Yönetimi bölümlerinde 13’er, Uluslararası Ticaret bölümünde 11, Bilişim Sistemleri Yönetimi’nde de 9 öğretim elemanı var. 3 tane de yabancı uyruklu öğretim elemanımız var. Üniversitemizin her bölümünde yabancı uyruklu öğretim elemanı bulunsun anlayışına uygun bir şekilde bölümlerimizi teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Akreditasyon başvurusu yapıldı

Sakarya Üniversitesi bünyesinde başarıyla sürdürülen akreditasyon süreçleri konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Can, akreditasyonun uzun soluklu bir süreç olduğunu, merkezi ABD’de bulunan bir akreditasyon kurumunun verdiği ve Türkiye’de üç üniversitenin sahip olduğu akreditasyon belgesine müracaat ettiklerini aktardı. Can, şöyle devam etti: “Dünyadaki en iyi 10 üniversitenin akredite olduğu bir kurumdan bahsediyoruz. İşin doğrusu alınabilecek en zor akreditasyon belgesi olacak. Kolay değil ama imkânsız da değil. Sadece belli şeylerin düzene sokulması ve yerine getirilmesi gerekiyor. Akreditasyon kurumunun belli standartları var ve bu standartlara göre öncelikle sizleri inceliyorlar ve değerlendiriyorlar. Bu akreditasyon sürecinde biz de birçok şeyi öğreniyoruz. Bu sayede daha iyisini ve daha güzelini uygulama imkânı buluyoruz. Geçtiğimiz Kasım ayında sürece yoğunlaştık ve uygunluk dosyası müracaatımız Şubat ayında kabul edildi. Örnek müracaat dosyası olarak paylaşılacağı söylendi.”

İş dünyası ile bütünleşeceğiz

Akreditasyon ile birlikte iş dünyası temsilcileri ve mezunlar başta olmak üzere tüm paydaşların katkıda bulunduğu bir yapıya kavuşacaklarını söyleyen Dekan Prof. Dr. Can, bu sayede öğrencilerin hem iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek düzeyde eğitim alacaklarını, hem de akredite olmayan üniversitelerde mevcut olmayan kariyer olanaklarının sağlanmış olacağını belirtti. Bu kapsamda fakültede dünyada ve batıda çok yaygın olarak kullanılan bir danışma kurulu oluşturduklarını aktaran Can, şunları söyledi: “Kurulda Fakülte ve bölümler düzeyinde olmak üzere iki hiyerarşik düzey var. Üst düzey fakültenin gelecek hedefleri ve stratejilerine ilişkin olarak daha çok master planda fakülteyi yönetmeyi amaçlıyor. Değişen dünyayı eğitim öğretim müfredatının içerisine adapte edebileceğimiz kilit isimlerin yer aldığı bir kurul. Bunlar CEO’lar, işletmelerin yönetim kurulu başkanları, üst düzey kamu görevlileri. Yöntem olarak da kendilerine önce davet ulaştırdık. Biz açıkçası tedirgindik. Çünkü alışık olunan bir kültür değil. Onlar yoğun tempo içerisinde bizlere zaman ayırmayacaklardı. Bundan endişe ederken muhteşem olumlu geri dönüşler aldık. Hepsi seve seve böyle bir şeyin içerisinde yer almayı kabul ettiklerini, onur duyduklarını söylediler. Bizim buradaki amacımız, hedefimiz, işletmelerin adeta insan kaynakları departmanı olması. Çünkü belli bir süre sonra işletme, üniversitelerin performansı, mezun ettikleri insanları ne kadarının işe yerleştiği ile ilgileniyor. Dolayısıyla en büyük hedefimiz bu. Onlar gelsinler, müfredatlarımızı alsınlar. Hangi dersleri veriyoruz bir baksınlar. Desinler ki bunlar önemli ve gerekli, ne eksik ne değil söylesinler. Bunun öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim verebilmemiz noktasında oldukça elzem olduğunu düşünüyorum.”

Danışma kurulu oluşturuldu

Her bir bölüm için ayrı kurulları oluşturulduğu ve bu kurullarda alanında uzman olan iş dünyası temsilcilerine yer verildiğini ifade eden Prof. Dr. Can, “Bu kurullar ile hedefimiz bölümlere dinamizm kazandırmak. İşe bölüm ders müfredatlarının iş dünyasının gerekleri doğrultusunda güncellenmesiyle başlanacak. Bu kurullar ile öğrencilerle periyodik olarak toplantı yapılarak öğrencilerin yönlendirilmesi sağlanacak. Kurulların öğrencileri yönlendirdiği ve bilgilendirdiği, öğrencilerin iş hayatıyla olan bağlantılarını hep gündemde ve sıcak tutacak teklif ve önerileri sunabilecekleri bir ortamın oluşturulmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Can, Danışma Kurulu’nun geçtiğimiz Mayıs ayında ilk toplantısını yaptığını sözlerine ekledi.

Mezun takibi kolaylaşacak

Mezunlarla iletişimin bireysel çabalarla gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, üniversitede Mezun Bilgi Sistemi bulunduğunu, sisteme kayıt olanların sayısının her geçen gün arttığını ve bu sayede mezunların izlerine daha kolay ulaşacaklarını söyledi. Mezun öğrencilerin nerelerde işe başladıkları konusunda da bir takım çalışmalar yaptıklarını kaydeden Dekan Prof. Dr. Can, “TÜBİTAK’tan yeni bir proje geçti, KAMAG projesi. Sakarya Üniversitesi ilk defa KAMAG projesi aldı. 3 milyon Avroluk bütçesi olan çok büyük bir proje. Türkiye’de yükseköğrenim yapan herkesi veri tabanına işliyor. Gelecek yıllar için hangi alanda ne kadar doktora ve yüksek lisansa ihtiyaç olduğu ile ilgili olarak YÖK’ün kullanacağı, 4-5 üniversitenin ortak olduğu ve Sakarya Üniversitesi’nin yürütücü olduğu çok ciddi bir proje. Burada da yine bu veriler kullanılacağı için Sakarya Üniversitesi’nde kaç mezun var, hangisi iş sahibi, bu proje kapsamında bu bilgileri elde edebileceğimizi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sosyal sorumluluk projeleri sürüyor

Sosyal sorumluluk projeleri konusunda da birçok öğrenci topluluklarının olduğunu ve bu toplulukların çeşitli projelere gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Can, “Çevre Köylerine Yardım Kulübümüz var. Bu kulübü yıllar önce ben kurmuştum. Ne kadar doğru bir iş yapmışız ki kulüp halen faaliyetlerine etkin şekilde devam ediyor. 21 Gün 37 Derece Topluluğu da çok fazla faaliyet yapıyor. Çok çalışıyorlar ve hakikaten çok güzel şeyler yapıyorlar. Yönetim Bilişim Topluluğu var. Bu topluluk da akademik faaliyetler bakımından üst sıralarda. Önümüzdeki yıl nasip olursa Ulusal Yönetim Bilişim Zirvesi Sakarya Üniversitesi’nde yapılacak” dedi.

Akademik faaliyetlere ilişkin de bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, şunları söyledi: “Eskiden beri düzenlediğimiz birçok ulusal ve uluslararası kongremiz var. Çeşitli birimlerde, yöneticilikle beraber o konudaki imkânlarımız biraz daha artınca, hem nicelik hem nitelik olarak bu faaliyetlerimiz çok daha gelişti. Geldiğimiz noktada bizim fakültenin içinde bulunduğu birçok ulusal ve uluslararası kongre düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. en az 10 taneye yakın sadece uluslararası kongre var.”

17-06-2016 / ST
748 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.