Geleceğin Tıbbı SAÜ’de Konuşuluyor

Geleceğin Tıbbı SAÜ’de Konuşuluyor
18.04.2015
685
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ve birçok üniversiteden katılımın olduğu II. Ulusal Tıp Kongresi başladı.

SAÜ Kültür Kongre Merkezi’nde başlayan ‘II. Ulusal Tıp Kongresi’nin açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bakan Yardımcısı Çiğdem Atabek, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Porf. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Kongre Öğrenci Başkanı Alper Yarımbaş, kongre hazırlık süreci ile çalışmalar hakkında bilgi verdi ve kongrede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tıp Fakültesi hakkında katılıcılara bilgi veren Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, “Fakültemiz 2007 yılında kuruldu. 2009 yılında asistan aldık. Asistanlarımızın eğitimi için bir hastaneye ihtiyacımız vardı. Dönemin Sağlık Bakanı ile Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın katkıları sonucunda bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi oluştu. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi afiliasyonu Türkiye’ye de model olan bir şekilde gerçekleşti” diye konuştu.

Tıp Fakültesi’nin yaptığı etkinlikleri anlatan Dekan Prof. Dr. Akdemir, “Gecen yıl öğrencilerimiz 1. Ulusal Tıp Kongresini başarıyla gerçekleştirdiler. Kısa bir süre önce,  Taraklı ilçemizde 2 gün boyunca 9 köyde toplam  1000 kişiye ulaşarak kan şekeri, diyabet ve obezite taraması yaptılar. Dünya diyabet gününde, yine öğrencilerimiz, kan şekeri ölçümü yaptılar” şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak en iyi olmak yolunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Dünyada artık bir alanda en iyi olmanın önündeki engeller kalktı. Şu an Tıp Fakültemizdeki atmosferden çok mutluyuz;  topluma hizmet ve klinik anlamada  yapılan çalışmalar son derece memnun edici bir noktada” dedi.

“Tüm Bölümlerimiz Akredite Olacak”

Avrupa Kalite Ödülüne Sakarya Üniversitesi olarak başvurduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Elmas, “Sakarya Üniversitesi olarak 1 yıl için tüm bölümlerimize akreditasyon kazandırmak istiyoruz. Türkiye’de tüm bölümlerini akredite eden ilk üniversite olacağız. Bu yönde çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tıp Fakültemizin başka birim ve fakültelerle ortak çalışmalar yapması için yoğun desteklerimiz var. Geleceğin tıbbının konuşulduğu bu kongrede disiplinler arası çalışmalara önem veriyoruz” diye konuştu.

“Sağlıkta Bölgenin Öncüsü Olacağız”

Tıbbi teknoloji, ilaç endüstrisi ve sağlık turizminde kapasiteyi artırmayı planladıklarını, hedeflerinin, Türkiye'yi sağlık alanında bölgenin öncü ülkesi yapmak olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Tıbbi teknoloji, ilaç endüstrisi ve sağlık turizminde kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Yeni projelerin esas motivasyonunun da bu olacağını düşünüyoruz. Hedefimiz, ülkemizi sıhhat alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmak. Kamu hususi ortaklığı modeliyle inşa edeceğimiz belde hastaneleri projelerimiz mevcut. 29 sağlık bölgesinde toplam 56 bin yatak kapasiteli hastanelerimizi hizmete sokarak çok daha gelişmiş hizmet ağı örgütlemeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hastanelerimizdeki nitelikli yatak oranını yüzde 90'ın üzerine çıkarmayı istiyoruz. Aile hekimi başına düşen nüfus sayısını 3 binin altına çekmeyi planlıyoruz. Koruyucu hekimliği yaygınlaştırmayı ve sağlıklı hayat kültürünü de teşvik etmek, en mühim hedeflerimizden biri olacak” diye konuştu.

Sağlıkta Önemli Gelişmelere İmza Attık

Hükümetin sağlık alanında yaptığı hizmetlere değinen Bakan İslam, “Tüm vatandaşların birinci basamak sağlık kuruluşlarından ücretsiz yararlanmasını sağladık. Hastane ve önündeki kuyruklara sona erdirdik. Hastanın doktora, tıbbi teknoloji ve ilaca erişimini sağladık. Hastaneleri bir çatı altında topladık, sağlık hizmetlerine erişilebilirliği ve hizmet sunumunda kaliteyi artırdık. Aile hekimliği uygulamasını başlattık ve bütün ülkeye yaygınlaştırdık. Aile hekimi sayımız 2014 yılında 22 bin 497. Bu uygulama için 2015 yılında bütçede yaklaşık 5 milyar lira kaynak ayrılmış durumda. Kamuda sağlık personeli sayısını 178 binden 472 bine ulaştırdık. Acil sağlık hizmetlerinde siyah ambulansı, ambulans helikopter, deniz bot ve ambulanslarla dünyada önemli hizmet sunumunu yakalamış durumdayız” dedi.

İslam, son 10 senede anne ve bebek ölümlerinde bütün dünyaya örnek olacak düşüş yaşandığına işaret ederek, 2002'de binde 31,5 olan bebek ölüm hızının 2014'te binde 7,8'e düştüğünü söyledi.

Engellilerin toplumsal yaşama katılımı yönündeki engelleri kaldırmayı istediklerini, bu amaçla gereksinim sahibi bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulaması başlattıklarını dile getiren Bakan İslam, 458 bin engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini, ayrıca hususi bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödeme yapmaya başladıklarını anlattı.

Kongre iki gün boyunca farklı konularda yapılacak 13 oturum ve poster sunumları ile devam edecek.

18/04/2015 – MA
685 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.